Sedam trikova koji će umiriti grlo preko noći | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zanimljivosti

Sedam trikova koji će umiriti grlo preko noći

Izvor: B 92 | Foto: Ilustracije | Datum:29.12.2016.

Grlobolja je česta pojava u zimskim danima. Njen uzrok je najčešće prehlada, pretjerano naprezanje glasnih žica ili suv vazduh, kojem smo zimi izloženi zbog grijanja. Umjesto vještačkih preparata i lijekova donosimo vam nekoliko prirodnih metoda kojima možete na zdrav i jednostavan način otkloniti taj neprijatan bol.

1. Čaj od kajenske paprike
U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od nane, sok jednog limuna, kašičicu meda i malo kajenske paprike u prahu (na vrh noža). Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre prije nego što provri. Pijte dok je još vruće. 

2. Bakin recept protiv grlobolje

U 250 ml vode dodajte dvije kašičice meda i dobro zagrijte (pazite da ne provri). Sklonite s vatre i iscijedite otprilike dvije kašičice soka svježeg limuna. Za jači ukus možete dodati i kašičicu smeđeg šećera. 

3. Mliječni napitak s cimetom

Pomiješajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašičice cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro promiješajte. Stavite na laganu vatru i miješajte. Sklonite s vatre prije nego što mlijeko pokipi i dodajte kašiku meda. Servirajte dok je vruće.

4. Biljni čaj s rakijom

Pomiješajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobićete zdrav napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i kašičicu meda, limunov sok, đumbir i malo rakije, osjećaćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

5. Grgljanje

Napravite fiziološki rastvor od 250 ml vode i kafene kašičice soli. Mješavinu stavite na vatru i prokuvajte. Uzmite veći gutljaj tečnosti, zabacite glavu i grgljajte. Tečnost nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite. 

Ponavljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grgljanje fiziološkim rastvorom smanjiće simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma. 

6. Inhaliranje

Zakuvajte tri šoljice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tečnost u veću posudu ili posudu za inhlairanje. 

Uzmite čist peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni peškirom, nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Grlobolja će tako biti ublažena, zbog čega ćete lakše zaspati. 

7. Tople obloge

Napravite čaj od suvih cvjetova kamilice i dok je još vruć uronite u njega čist peškir. Kada se čaj malo ohladi dobro iscijedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se obloga ohladi ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.


Kategorija: Zanimljivosti

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: