Uskoro počinje Kopa Amerika 2024. | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Svijet

Uskoro počinje Kopa Amerika 2024.

Izvor: Occam Digital Novi Sad | Foto: Occam Digital Novi Sad | Datum:02.07.2024.

Kopa Amerika, kontinentalno takmičenje fudbalskih reprezentacija Južne Amerike će po 48. put biti održano u junu i julu 2024. godine. Zanimljivost ovog izdanja je što će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, a na njemu će pored deset reprezentacija iz Južne Amerike učestvovati i šest reprezentacija iz Centralne i Severne Amerike. Titulu će braniti reprezentacija Argentine.

Učesnici

 

Kada su u pitanju reprezentacije koje će učestvovati na ovom Prvenstvu, iz Južne Amerike dolaze selekcije Argentine, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Paragvaja, Perua, Urugvaja i Venecuele. Iz KONKAKAF Federacije dolaze selekcije Jamajke, Meksika, Paname, SAD, Kanade i Kostarike.

 

Zemlja domaćin

 

Ovogodišnje izdanje Kopa Amerike će biti održano u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvobitno je Ekvador trebalo da bude domaćin, ali je zbog problema sa infrastukturom i stadionima, domaćinstvo dodeljena SAD-u. Utakmice će biti odigrane u deset gradova, i to u Arlingtonu, Šarlotu, Hjustonu, Ostinu, Atlanti, Inglvudu, Santa Klari, Kanzas Sitiji (na 2 stadiona), Las Vegasu, Majami Gardensu, Orlandu, Glendejlu i Ist Raderfordu. Otvaranje će biti održano u Atlanti, a polufinalni mečevi će biti održani u Ist Raderfordu i Šarlotu devetog i desetog jula, a na stadionu u Šarlotu će biti odigran i meč za treće mesto. Veliko finale je zakazano za četrnaesti jul, i to na stadionu “Hard Rok” u Majami Gardensu.

 

Sistem takmičenja

 

Svih šesnaest ekipa na turniru je podeljeno u četiri grupe. Svaka od grupa ima po četiri tima. Po dve najbolje selekcije iz svake grupe će se plasirate dalje u četvrfinale. U četvrfinalu će se ukrstiti selekcije iz grupe A i B, odnosno reprezentacije iz grupe C i D.

 

Grupa A

 

U grupi A nalaze se selekcije Argentine, Perua, Kanade i Čilea. Argentina je u ovoj grupi apsolutni favorit, i sve osim osvajanja prvog mesta za njih će sigurno biti neuspeh jer će ova reprezentacija, kao i uvek, želeti da osvoji Kopa Ameriku, i tako odbrani titulu od pre tri godine. Kada su u pitanju druge selekcije, sve tri imaju šanse da osvoje drugo mesto, i biće veoma zanimljivo pratiti borbu u ovoj grupi. U prvom kolu ove grupe sastaće se Argentina i Kanada odnosno Peru i Čile. U drugom kolu Peru će igrati protiv Kanade, a Čile protiv Argentine. U poslednjem kolu, Argentina će igrati protiv Perua, a Kanada će igrati protiv Čilea. Kladionica je označila Argentinu kao glavne favorite za osvajanje Kopa Amerike.

 

Grupa B

 

U grupi B se nalaze selekcije Meksika, Ekvadora, Venecuele i Jamajke. U ovoj grupi je zasigurno favorit reprezentacija Meksika, ali im sigurno neće biti lako da osvoje prvo mesto. Ostale selekcije imaju šanse da osvoje drugo mesto, ali ako se dogodi i neko iznenađenje, možda Meksiko i ne završi na prvom mestu. Ekvador se sigurno nada da bi mogao da prođe dalje, dok će Jamajka verovatno svoju šansu tražiti iz prikrajka. U prvom kolu Ekvador će igrati protiv Venecuele, a Meksiko će igrati protiv selekcije Jamajke. U drugom kolu Ekvador će igrati protiv Jamajke, a Venecuala će za protivnika imati Meksiko. U trećem kolu Meksiko će igrati protiv Ekvadora, a Jamajka će igrati protiv Venecuele.

 

Grupa C

 

U grupi C reprezentacija domaćina, SAD-a će igrati zajedno sa selekcijama Urugvaja, Paname i Bolivije. SAD i Urugvaj su favoriti, i očekuju dobre rezultate na ovom takmičenju, pa će se verovatno ove dve selekcije i boriti za prva dva mesta u grupi. Urugvaj na čelu sa Marselom Bijelsom je odlično startovao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, i sigurno se nadaju da bi i na ovoj Kopa Americi mogli da ostvare dobar rezultat. Sa druge strane, i SAD kao domaćin se nada da bi mogao da dođe do dobrog rezultata, i tako napravi najbolji uvod za sledeće Svetsko prvenstvo koje će biti održano između ostalog i u SAD-u. Bolivija je u ovoj grupi bez ikakvih šansi, a Panama će pokušati da napravi veliko iznenađenje, i plasira se u drugu rundu. U prvom kolu, SAD će igrati protiv Bolivije, a Urugvaj protiv Paname. U drugom kolu će selekcija Paname dočekati SAD, a Urugvaj će igrati protiv Bolivije. U trećem kolu će biti derbi između SAD-a i Urugvaja, a Bolivija će igrati protiv Paname. 

 

Grupa D

 

U grupi D igraće selekcije Brazila, Kolumbije, Paragvaja i Kostarike. Brazil je favorit za osvajanje prvog mesta u ovoj grupi, i sigurno će želeti da opravdaju ovaj status. Sa druge strane, sigurno se neće zadovoljiti samo sa prolaskom u četvrtfinale već će želeti da doguraju do kraja, odnosno do osvajanja titule koja im je na prošlom Prvenstvu izmakla. Što se tiče drugog mesta koje garantuje prolaz u četvrtfinalne duele, Kolumbija je sigurno selekcija koja će ciljati na to, i nadati se da je reprezentacije Paragvaja i Kostarike neće neprijatno iznenaditi. U prvom kolu ove grupe Kolumbija će igrati protiv Paragvaja, a Brazil će dočekati Kostariku. U drugom kolu igraće Kolumbija i Kostarika, a Paragvaj će igrati protiv selekcije Brazila. U trećem kolu biće odigran i mali derbi ove grupe između Brazila i Kolumbije što će biti interesantno i mnogima koji vole klađenje uživo na mečeve južnoameričkih timova, a u drugom meču poslednjeg kola igraće Kostarika i Paragvaj.

 

Zanimljivosti

 

Malo je poznato da je Kopa Amerika najstarije kontinentalno fudbalsko takmičenje na svetu, a inače je i treće najgledanije. Počevši od devedesetih godina prošlog veka, osim reprezentacija iz Južne Amerike, na Kopa Americi se takmiče po pozivu i selekcije iz Severne i Centralne Amerike, a bilo je i takmičenja na kojima su učestvovale i ekipe Japana i Katara.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: