Rajković: ‘Radovi na izgradnji Hidroelektrane Dabar neće stati’ | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Rajković: ‘Radovi na izgradnji Hidroelektrane Dabar neće stati’

Izvor: Herceg TV | Datum:31.08.2024.

Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove u preduzeću ‘Hidroelektrana Dabar’ Dalibor Rajković izjavio je da presudom Okružnog suda u Banjaluci nije poništena građevinska dozvola za izgradnju svih infrastrukturnih objekata u okviru projekta ove hidrocentrale, već da je riječ o osporavanju odobrenja građenja dovodnog tunela.

Rajković je gostujući u jutarnjem program Herceg televizije istakao da je pomenuta presuda ‘početak orkestrirane kampanje’ određenih organizacija koje sebe nazivaju ekološkim iz Sarajeva i Banja Luke. U poslednjih pola godine  HE 'Dabar' je dobila šest tužbi protiv građevinskih dozvola za izgradnju infrastrukturnih objekata. Pet od šest tužbi nema veze sa ekologijom. On je istakao da su sve ranije tužbe istih tužilaca protiv Ministarstva odbijene kao neosnovane, kao i da su presude pravnosnažne. Rajković je rekao da se postavlja pitanje da li se iza svega kriju pokušaji određenih organizacija da opstruišu izgradnju hidroelektrane koja predstavlja jedan od najvećih hidroenergetskih projekata u Republici Srpskoj u posljednjih 30 godina.Značaj ovog projekta prepoznala je i Vlada RS. Iako federalni mediji šire dezinforaciju da je poništena odluka za izgradnju HE ‘Dabar’, radovi će teći planiranom dinamikom, ističe Rajković. ‘Ovo što se desilo ni milimetar neće usporiti dinamiku radova na HED, i to odgovorno tvrdim’, zaključuje Rajković.

Riječ je o hidroelektrani snage 160 megavata, koja je dio projekta "Gornji horizonti", vrijednog 338 miliona evra, a koji je ugovoren sa kineskom kompanijom "Gedžouba grup".

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: