Sindikat RiTE Gacko traži sastanak sa premijerom i ministrom zbog teške situacije u preduzeću | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Sindikat RiTE Gacko traži sastanak sa premijerom i ministrom zbog teške situacije u preduzeću

Izvor: hercegovinapress | Foto: Hercegovinapress | Datum:23.07.2024.

 

Sindikat Rudnika i termoelektrane Gacko traži zajednički sastanak sa predsjednikom Vlade Srpske, resornim ministrom, Upravama ERS-a i RiTE Gacka, a povodom teške situacije u ovom preduzeću. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:


Obavještavamo javnost  Republike
Srpske i sve  nadležne instance kojima  se obraćamo ovim  dopisom od Uprave RiTE
Gacko, preko Elektroprivrede Republike Srprske,  do resornog ministarstva i Predsjednika Vlade Republike Srpske o alarmantnoj  situaciji
na Rudniku i Termoelektrani Gacko, očekujući  HITNU reakciju  u cilu spasavanja egzistencije  dvije hiljade radnika i njihovih  porodica ali i cijele  opitine Gacko  i energetskog sistema Republike Srpske.
Kao što je poznato javnosti Republike Srpske Termoelektrana  Gacko se nalazi u
nezavidnoj  situaciji ,  kako finansijskoj,  tako i u organizacionoj, a s povećanim
troškovima proizvodnje, smanjenom snagom na mreži, velikim obavezama prema dobavljačima i niskom  proizvodnjom  otkrivke  i uglja.
Nalazimo se u takvom stanju i prilikama da je njen  dalji  rad veoma upitan.
Naime, juče je održan zajednički  sastanak Uprave RiTE Gacko i Sindikata  RiTE Gacko na kome  jc zajednički  konstatovano,  za sve nas u Republici Srpskoj, poražavajuće  trenutno  stanje firme, ali i ono što još više  zabrinjava sve nas, a to je neizvjesnost daljeg rada i nepostojanje akcionog plana kako prevazići  nagomilane probleme i loše
rezultate u prethodnih godinu i više dana.
Finansijska dubioza koja je akumulirala  u prethodnom periodu, a eskalirala u zadnjih 12 mjeseci dovela nas je do situacije da radnicima RiTE Gacko kasni plata, a da su 15 dana u mjesecu julu bili neosigurani i isti su lično plaćali usluge doktora i zdravstvenih ustanova do toga da ni uz junsku platu nisu uplaćeni doprinosi , da se za 12 mjeseci nisu platili radnicima troškovi prevoza, da se 8 mjeseci nisu  uplatile naknade iz prava po osnovu smrti radnika i članova porodice, rođenja djeteta, jubilarne i tako dalje dok su sa druge strane na sceni ugovori i izvođenje radova za koje smatramo da nam nisu prioritet u ovom trenutku, a pogotovo ne oni ugovori sa firmama koje su tužile naše preduzeće.

Ovim putem tražimo i apelujemo  na većinskog  vlasnika RiTE Gacko,  a to je Vlada Republike Srpske, na Upravu MH ERS, a u prvom redu Upravu RiTE Gacko sledeće:
1. Momentalnu uplatu doprinosa za junsku  platu
2 Naplatu  svih dugovanja  prema radnicima po Kolektivnom ugovoru i Zakonu
3. Hitan sastanak sa predstavnicima Sindikata RiTE Gacko na kome bi prisustvovali pored Uprave RiTe Gacko, Uprava MH ERS, Resorni ministar i Predsjednik  Vlade Republike Srske na kome bi smo iznijeli  svu problematiku u RiTE Gacko a koja  ne može obektivno stati ni u jedan elaborat,  a pogotovo ne u jedan  ovakav dopis.
Zamoljavamo  sve gore navedene da ovaj  dopis shvate krajnje dobronamjerno, uvaže našu zabrinutost i preduzmu aktivnosti po sva tri kandidovana zahtjeva, inače u suprotnom  biće nam to obavdeštetьe i nama i radnicima da smo mi opisani i prekriženi i od države i od Elektroprivrede,  a isto ćemo  saopštiti  našim radnicima prije planiranog kretanja  posle redovnog godišnjeg  remonta,  pa neka svi odluče da il je bolje danas  stati sa radom, pa se snalaziti nego čekati sutra jer već sutra  može biti kasno ako to već nije i danas.

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: