Ivan Koprivica: ERS je trenutno u najvećem investicionom zamahu | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Ivan Koprivica: ERS je trenutno u najvećem investicionom zamahu

Izvor: Herceg TV | Datum:13.06.2024.

Gostujući u Vijestima Herceg televizije izvršni direktor za tehničke poslove u ERSu, Ivan Koprivica, govorio je o brojnim projektima koje realizuje ovo preduzeće. Koprivica je istakao da je Elektroprivreda Republike Srpske trenutno u najvećem investicionom zamahu u regionu, ali i šire.

Kao najvažnije projekte Koprivica je istakao HE 'Dabar', HE 'Mrsovo', HE 'Bistrica', hidroelektrane na gornjoj i donjoj 'Drini', kao i projekte energije sunca i vjetra kao što su 'Hrgud', 'Trusina', zatim solarne elektrane na Zubačkom platou, kao i HE 'Ljubinje'. Dodaje da je u planu i izgradnja hidroelektre u Doboju, kao i brojnih projekata.

'U toku su radovi na HE  'Dabar', kao i  na HE 'Bistrica' gdje je probijeno 6km tunela od planiranih 9km,  a vrlo brzo se očekuju i radovi na HE 'Mrsovo' ,dok je  za  solarnu elektra 'Trebinje 1' dobijena građevinska dozvola' ističe Koprivica.

'Elektroprivreda Republike Srpske ima obavezu po nacionalno energetskom klimatskom planu i kao potpisnici deklaracija  prema dekarbonizaciji, odnosno gašenju termoelektra' naglašava Koprivica.

Kaže da je na nedavno održanom Samitu energetike u Budvi stav struke bio da Evropa ne može očekivati tako brzo dekarbonizaciju, prelazak na obnovljive izvore sa tako malo ulaganja u naš energetski sektor. Naglašava da je trenutni stav Vlade Republike Srpske da do gašenja termoelektrana ne treba da dođe bar do 2050. godine.

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: