O 9. januaru treba razgovarati | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Republika Srpska

O 9. januaru treba razgovarati

Izvor: Atvbl.rs | Datum:09.06.2024.

O Danu Republike Srpske treba razgovarati, kaže Dušan Pavlović za ATV nakon usvajanja Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda kojom se predviđa da 15. februar bude Dan državnosti Srpske.

Pod tačkom 29. Deklaracije, Svesrpski sabor pozdravlja odluku Srbije i Republike Srpske da ujedinjeno obilježavaju 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kao i da je Sretenje, 15. februar Dan državnosti Srbije i Srpske. Svesrpski sabor očekuje da Republika Srpska nastavi da obilježava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu.

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Dušan Pavlović kaže da su svi otvoreni za konstruktivne kritike i da Deklaracija tek treba da se usvaja i razvija.

"Ovo oko 9. januara je izazvalo veliku buru emocija, mislim da je to dobro. To pokazuje da smo mi ovdje identitetski ukorijenjeni. Krvavo smo platili to što danas imamo 9. januar. Dobro je što narod reaguje. Sada treba sjesti i obrazložiti pametno i na pravi način, šta to znači, u kom pravcu se ide, šta se time dobija, kakav status ostaje 9. januara. To treba gledati kao pozitivnu stvar. Oni koji nisu dobronamjerni i koji će gledati da ostvare neki svoj lični ili politički benefit, s takvim ljudima treba pažljivo. Oni koji nisu naklonjeni i koji su zlonamjerni, oni su ili nesvjesni šta rade ili su na platnom spisku i sluge nekih velikih sila koje nas drobe. Svima treba dati vremena", kaže Pavlović.

Brojni opozicioni političari osudili su ovu odluku Svesrpskog sabora, a vlast u Srpskoj nazvali izdajničkom. Sve i jedan opozicionar koji se oglasio po ovom pitanju nije prisustvovao nijednom obilježavanju Dana Republike Srpske, dok su upravo zbog organizacije proslave 9. januara lideri u Srpskoj dobijali zapadne sankcije.


Kategorija: Republika Srpska

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: