Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za 2017: GODINA SOCIJALNIH PROGRAMA I REKORDNIH INVESTICIJA | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za 2017: GODINA SOCIJALNIH PROGRAMA I REKORDNIH INVESTICIJA

Izvor: Radio Trebinje | Datum:11.05.2018.

Skupština grada Trebinja usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta za 2017. godinu, koja je od nadležnog odjeljenja ocijenjena kao najbolja po ostvarenim finansijskim rezultatima u posljednjih nekoliko budžetskih godina, sa značajno naglašenom socijalnom komponentom rashoda na račun ušteda na potrošačkim stavkama – i do sada rekordnim iznosom za kapitalne investicije.

Ukupni prošlogodišnji prihodi i primici Gradske uprave i javnih ustanova čiji je grad osnivač iznosili su 31.167.000 KM, ili 1,5% od plana u rebalansu, dok su budžetski rashodi zaključeni na 30.187.000 KM ili 5% više od planiranih.

Ukupan suficit lanjskog budžeta iznosi 980.000 KM, a najvećim dijelom odnosi se na neutrošena namjenska sredstva Vlade RS za sufinansiranje projekta navodnjavanja Trebinjskog polja.

Poreski i neporeski prihodi u prošloj godini ukupno su ostvareni u iznosu od 18,6 miliona KM, primici na nefinansijsku imovinu iznosili su 2,7 miliona a grantovi i transferi 2,6 miliona KM, dok je 6,9 miliona obezbijeđeno zaduženjem.

Zahvaljujući značajno većem ostvarenju prihoda od zemljišne rente i uređenja građevinskog zemljišta – neporeski prohodi u prošloj povećani su za više od 10% u odnosu na prethodnu godinu.

U odnosu na godinu prije i „potrošačke“ stavke bilježe značajan trend smanjenja – od 6% za plate zaposlenih, 25% na troškovima za robe i usluge, do blizu 50% na stavci nepomenutih rashoda – dok je istovremeno rast u tekućim rashodima u 2017. godini evidentan na pozicijama grantova, subvencija i doznaka građanima po osnovu niza programa kreiranih za potrebe podrške porodici, zapošljavanju i socijalno ugroženim kategorijama.

Kapitalne investicije u budžetu za 2017. godinu realizovane su u iznosu od 8,2 miliona KM, što je 33% više od plana – a čak 77% više u odnosu na godinu prije.

Ovaj novac, kako je navedeno u izvještaju, utrošen je ili rezervisan za projekte komunalne, agrarne, sportske i druge infrastrukture – izgradnje vodovoda i kanalizacije, vatrogasnog doma, ugradnju LED rasvjete, popločavanja Starog grada, izgradnju saobraćajnice Dražin Do – Grad sunca, novih ulica sa kanalizacionim kolektorima u Zasad polju, rekonstrukciju gradskog parka,  izgradnju atletskog i stadiona u Draženskoj gori, sistema za navodnjavanje Trebinjskog polja, održavanje i rekonstrukciju zgrada, saobraćajnica i javne rasvjete, prostorno-plansku dokumentaciju, nabavku javnog mobilijara.

Skupština je usvojila i plan provođenja Strategije razvoja grada Trebinja za 2018. godinu, kojim su precizirani ovogodišnji projekti i aktivnosti u realizaciji tri ključna cilja strategije – povećanje zaposlenosti i ekonomski rast, veći kvalitet života uz jačanje socijalne osjetljivosti i sektora obrazovanja, te unapređenje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Odbornici su usvojili i plan utroška sredstava od koncesione naknade u 2018. godini, program rada i djelovanja Centra za socijalni rad i izvještaj o radu Agrarnog fonda grada Trebinja u prošloj godini.

U toku je rasprava o izvještajima o prošlogodišnjem radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova i preduzeća čiji je Grad osnivač.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: