PREDSTAVA 'DEVOJČICE' REFLEKTOR TEATRA IZ BEOGRADA VEČERAS NA FESTIVALU ORFEJ | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

PREDSTAVA 'DEVOJČICE' REFLEKTOR TEATRA IZ BEOGRADA VEČERAS NA FESTIVALU ORFEJ

Izvor: Herceg tv | Datum:12.10.2024.

Omladinski regionalni festival Orfej najavljuje predstavu “Devojčice” Reflektor teatra iz Beograda, koja će se izvesti večeras, u subotu, 12. oktobra 2024, u 20 časova, u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći.

Ulaz je slobodan.

 

PREDSTAVA „DEVOJČICE” kreirana je kroz višemjesečni, umjetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. Glumice koriste pozorište da podijele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

 

Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja. Ideja predstave jeste da osnaži djevojčice, djevojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da djevojke mogu sve. Da su sve djevojčice na svijetu vrijedne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbjednom okruženju.

 

Deset djevojaka u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj djevojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umjetnost i aktivizam, jer „lično je političko”.

 

“Govorimo o sebi, da bismo razumele svet. Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima. Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju.

Ovo je predstava o ženskoj borbi protiv svih vrsti nasilja.

Ovo je predstava o našoj borbi za nas same,

ali i za sve druge devojčice i devojke:

NE ŽELIMO DA SE PLAŠIMO MRAKA!

ŽELIMO BOLJI SVET!”

 

Režija i dramaturgija:

Milena BOGAVAC

Originalna muzika:

Bojana VUNTURIŠEVIĆ

Koreografija i scenski pokret:

Đorđe ŽIVADINOVIĆ GRGUR

 

Omladinski regionalni festival Orfej podržan je od strane Ambasade Republike Austrije u BiH, Opštine Bileća i Programa regionalnih grantova Telemach fondacije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: