120 GODINA OD ROĐENjA VELIKE BILEĆKE LIKOVNE UMJETNICE RAJKE MERĆEP | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

120 GODINA OD ROĐENjA VELIKE BILEĆKE LIKOVNE UMJETNICE RAJKE MERĆEP

Izvor: Herceg tv | Datum:09.10.2024.

Omladinski regionalni festival Orfej, Udruženje građana „Eho“ i Dom kulture najavljuju izložbu „Rajka Merćep: Iz mape – 120 godina od rođenja“, koja će se otvoriti u četvrtak, 10. oktobra, u 20 časova, u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ u Domu kulture „Jevto Dedijer“ u Bileći.

 

Izložba je posvećena jednoj od najznačajnijih i najstarijih vajarki i slikarki Rajki Merćep, rođenoj u Bileći prije 120 godina. Izložba je dio programa Omladinskog regionalnog festivala Orfej, a realizuje se u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine. Autor izložbe je Ana Đikoli, kustos u Umjetničkoj galeriji BiH.

 

Rajka Merćep, vajarka, kermičarka i slikarka, rođena je 23. maja 1904. u Bileći. Jedna je od najvećih umjetnica sa ovih prostora. Nakon djetinjstva provedenog u Bileći odlazi u Sarajevo i prva znanja stiče kod vajara Anta Matkovića i Ive Despić. Akademiju upisuje u Zagrebu 1927. kod Ivana Meštrovića, gdje se nije dugo zadržala budući da odlazi u Pariz. U Parizu studira na Akademiji Kolarosi (Academie Colarossi) odakle prelazi kod čuvenog Emila Antoana Burdelea (Emile Antoine Bourdellea). Prvi veliki uspjeh postiže na Salonu nezavisnih 1930. Izlagala je u gotovo svim pariskim galerijama, u Jesenjem, Ljetnom salonu, Salonu nezavisnih, Tiljerijama itd. Njena skulptura Milana Rakića otkupljena je i stajala je u Muzeju impresionista. Djela Rajke Merćep čuvaju se u pariskim galerijama, u Umjetničkoj galeriji BiH, u Narodnom muzeju u Beogradu i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Preminula je u Parizu 1963. godine.

 

Dio umjetničke zaostavštine prikupio je Zavičajni klub Bilećana u Beogradu, uz pomoć porodice Mišeljić, sa ciljem da se u Bileći uspostavi legat i galerija posvećena ovoj velikoj umjetnici.

 

Omladinski regionalni festival Orfej podržan je od strane Ambasade Republike Austrije u BiH, Opštine Bileća i Programa regionalnih grantova Telemach fondacije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: