Završen Kampus „Superexposure 04“: Priređene dvije izložbe | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Završen Kampus „Superexposure 04“: Priređene dvije izložbe

Izvor: Kulturni centar Trebinje | Datum:21.09.2024.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je priređena završna izložba učesnika četvrtog Kampusa za fotografiju i savremenu umjetnost „Superexposure„. Žiri u sastavu: Mladen Mijanović, Branimir Karanović, Sofija Balać, Sandra Đurović i Jovan Vidaković odabrao je 20 autora. Prvu nagradu dobila je Marija Dupovkina, drugu nagradu - Teodor Kopicl, a treću nagradu - Milana Milovanov“, naveo je prof. Karanović.

Za prvonagrađenog će iduće godine biti obezbjeđena rezidencija u Trebinju u trajanju od sedam dana tokom kojih će izrađivati fotografiju koja će biti izložena na bilbordu. Dobitnici druge i treće nagrade biće članovi žirija koji će raditi selekciju za narednu godinu i biće im obezbjeđena rezidencija za vrijeme trajanja kampusa.

 

Kampus je ove godine okupio petnaest studenata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a sa njima je radio mentorski tim: Čaba Aknaj (Mađarska), Branimir Karanović (Srbija) i Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina).

„Superexposure 04“ organizovao je Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, Grada Trebinja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U isto vrijeme otvorena je i tematska izložba fotografije, postera i rizografike koja se održava u sklopu projekta BLENDING.

Mladi fotografi učestvovali su na radionici o održivom razvoju koja je dio projektnog segmenta tematskih radionica, koje se realizuju u okviru ovog projekta. Projekat BLENDING je podržan putem Uneska u okviru projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs) finansiran od strane Evropske unije sa ciljem podsticanja dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje kulturnih i kreativnih sektora za povećani socio-ekonomski uticaj.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje, podsjetio je da projekat povezuje četiri dinamična festivala: Superexposure (Trebinje), PDP Konferenciju kreativnih medija (Novi Sad), FLUID dizajn forum (Cetinje) i POP-UP (Sarajevo).

„To su četiri festivala veoma značajna za mlade umjetnike i mislim da će ovo umrežavanje doprinijeti jednoj vrsti regionalne snage koju možemo da udahnemo, prije svega, mladim umjetnicima. Moramo da istaknemo i stalnu podršku Grada Trebinja, Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ali i Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja“, naveo je Vuković.

On je dodao da svaki učesnik čiji je rad izložen u okviru projekta BLENDING dobija sertifikat o učešću na izložbi, a priznanja dobijaju tri najbolja rada na izložbi po mišljenju stručnog žirija.

Profesor Branimir Karanović rekao je da su pristigle 43 prijave, od kojih je 25 serija i 30 pojedinačnih fotografija na temu Bubble/Mjehur.

„Žiri u sastavu: Mladen Mijanović, Branimir Karanović, Sofija Balać, Sandra Đurović i Jovan Vidaković odabrao je 20 autora. Prvu nagradu dobila je Marija Dupovkina, drugu nagradu - Teodor Kopicl, a treću nagradu - Milana Milovanov“, naveo je prof. Karanović.

Za prvonagrađenog će iduće godine biti obezbjeđena rezidencija u Trebinju u trajanju od sedam dana tokom kojih će izrađivati fotografiju koja će biti izložena na bilbordu. Dobitnici druge i treće nagrade biće članovi žirija koji će raditi selekciju za narednu godinu i biće im obezbjeđena rezidencija za vrijeme trajanja kampusa.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: