ZANIMLJIV POZORIŠNI, KNJIŽEVNI, MUZIČKI I LIKOVNI PROGRAM FESTIVALA ORFEJ U BILEĆI DONOSI VRIJEDNA OSTVARENJA MLADIH UMJETNIKA IZ REGIONA | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

ZANIMLJIV POZORIŠNI, KNJIŽEVNI, MUZIČKI I LIKOVNI PROGRAM FESTIVALA ORFEJ U BILEĆI DONOSI VRIJEDNA OSTVARENJA MLADIH UMJETNIKA IZ REGIONA

Izvor: Herceg tv | Datum:20.09.2024.

Na Omladinskom regionalnom festivalu Orfej u subotu, 21. septembra u 20.30 časova, u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći, predstaviće se Dramski studio “Prazan prostor” iz Podgorice sa predstavom “Država, zamislite”

Predstava je rađena u formi performans-predavanja, a tekstualno polazište nalazi u čuvenom Platonovom dijalogu Država (ili O pravičnosti). U okvirima neuobičajene forme za prilike na našoj pozorišnoj sceni, ova predstava preispituje neke od osnovnih političkih i društvenih pojmova koje Platon izdvaja, razvijajući ih u današnjem lokalnom i globalnom kontekstu. 

Autorski tim predstave "Država, zamislite" čine: Ilija Gajević, režija; Milana Matejić, dramaturgija; Lina Leković, kostimografija, Marija Backović, izvršna producentkinja; Ivana Vujošević, dizajn plakata; a igraju Bogdana Kostić i Slaviša Grubiša.

Reditelj Ilija Gajević izjavio je da je osnovni motiv za postavljanje ovog teksta njegova literarna vrijednost, te snaga u pričanju priča koje su jednom društvu neophodne za uspostavljanje jedinstva i solidarnosti. "Iako Platon piše u dijaloškoj formi, njegov dijalog ima malo veze sa dramskim dijalogom koji danas podrazumijevamo u pozorištu. Upravo sam zbog toga mislio da je potrebno da se poslužim drugim žanrom, koji se nalazi u graničnom području dramskog, a koji je istovremeno jako blizak mom senzibilitetu. Želio sam jednu čistu scensku situaciju i čist odnos prema publici koji može da otvori prostor da pričanje priča postane centralni događaj ove predstave. Mislim da su priče važan mehanizam koji omogućava da vidimo da su stvari i odnosi oko nas umjetni, te da su podložni promjenama. Istovremeno, priče mogu da probude fascinaciju i motivaciju za stvaranje promjene koju želimo što ih čini vrlo moćnim političkim sredstvom." 

 

U nedjelju, 22. septembra, u 20 časova, u maloj sali Doma kulture predstaviće se mlada izdavačka kuća “Raštan” iz Beograda. Raštan izdavaštvo čini mladi tim urednika i autora i za kratko vrijeme postali su zapažena izdavačka kuća, koja otvara prostor mladim autorima. U Bileći će nam se predstaviti Srđan Gagić, pjesnik i urednik, Stefan Basarić, pjesnik, i Pavle Banjac, pjesnik.

U ponedjeljak, 23. septembra, u 20 časova, Orfej donosi još jedan rok koncert. Ovoga puta u pitanju je mlada rok grupa “Psihoterapija” iz Ljubinja.

Publika može pogledati izložbu mlade beogradske slikarke Jelene Milićević pod nazivom „Ništa neće sprečiti dolazak proleća“ u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“.

Omladinski regionalni festival Orfej podržan je od strane Ambasade Republike Austrije u BiH, Opštine Bileća i Programa regionalnih grantova Telemah fondacije.

 

 

 

 

 

 


Kategorija: Kultura

Najčitanije u ovoj kategoriji: