Pjesničkom večeri "Vidovdanski književni susreti Trebinje 2024” počele Vidovdanske svečanosti | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Pjesničkom večeri "Vidovdanski književni susreti Trebinje 2024” počele Vidovdanske svečanosti

Izvor: radio trebinje | Foto: radio trebinje | Datum:27.06.2024.

Foto: Radio Trebinje

 

Pjesničkom večeri "Vidovdanski književni susreti Trebinje 2024” večeras su u Muzeju Hercegovine u Trebinju počele Vidovdanske svečanosti, kulturna manifestacija koja se održava u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.

U organizaciji trebinjske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske u svečanoj pjesničkoj večeri, posvećenoj Vidovdanu, učestvovali su pjesnici iz Srbije, Crne Gore i Hercegovine - Marija Viktorija Živanović, Milica Bakrač, Aćim Višnjić, Radoslav Milošević, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Svetlana Buđen, Suzana Ljepava, Nataša Stanić i ansambl „Brojanica”, a moderator je bila Zdravka Babić.

Potpredsjednik trebinjske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Dobroslav Ćuk rekao je da je cilj da manifestacija da postane tradicionalna i da već poprima međunarodni karakter.

 

 

"Vidovdan je nešto u šta svi treba da budemo zagledani i tako smo i odlučili zajednički sa književnicima iz Srbije da se organizuje ova manifestacija“, rekao je Ćuk.

Direktor trebinjskog Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je  da su na večerašnjoj manifestaciji prisutni domaći i književnici iz Srbije i Crne Gore.

"Prvi put u Trebinju će biti tu i Prizrenku koja živi u Crnoj Gori Radmila Knežević, a čućemo i pjesme koje njeguju prizrenski dijalekat“, dodala je Grujićeva. 

Učesnici manifestacije su, biranim muzičkim i poetskim iskazom, pokušali da ožive sjećanje na strašno vrijeme Kosovske bitke.

U okviru Vidovdanskih svečanosti, takođe su promovisane i knjiga poezije "Pesme prizrenske” autora Radmile Knežević i zbirka poezije "Bogorodica Ljeviška u pesmama” koju su priredile Radmila Knežević i Lela Marković.

Glumica i pisac Radmila Kneževićev rekla je da će večeras publika u Trebinju na poetsko-književnoj večeri moći da čuje o najvećoj baštini grada Prizrena, prizrensko- timočkom govoru i nadaleko poznatoj prizrenskoj muzici.

Takođe će, kako je istakla, biti predstavljen i zbornik najljepših pesama posvećenih crkvi Bogorodici Ljeviški "Bogorodica Ljeviška u pesmama“, a sav prihod od kupljenih knjiga ići će za obnovu te svetinje.

"Vidovdan je svuda tamo gde nam je srce i poznato je koliko je narod Hercegovine vezan za Kosovo i Metohiju i nadam se da će svi uživati u pesmama posvećenim carskom gradu Prizrenu“, dodala je Kneževićeva.

Knjiga "Pesme prizrenske” predstavlja zbirku pjesama pisanih prizrensko-timočkim dijalektom, a istaknuto je da kroz te pjesme Kneževićeva želi da sačuva duh starog Prizrena i njegov autentičan govor.

Antologiju o Bogorodici Ljeviškoj koju su priredile dvije Prizrenke, čini 91 pjesma o toj svetinji.

Poezijom, na svojevrstan način pjesnici iz svih krajeva Srbije, Crne Gore, Republike Srpske dočaravaju duhovni, identitetski i istorijski značaj ove crkve u Dušanovom gradu na Bistrici, istaknuto je na večeri.

U programu su osim autora Radmile Knežević, učestvovali i i književnik Miroslav Aleksić, uz klavirsku pratnju Ninoslave Zlatković.

Sav prihod od prodaje knjiga namijenjen je za obnovu crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: