NAJAVA: IZLOŽBA CRTEŽA ''MISLITI CRTEŽOM'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

NAJAVA: IZLOŽBA CRTEŽA ''MISLITI CRTEŽOM''

Izvor: KC Trebinje | Datum:26.06.2024.

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, u četvrtak, 27. juna u 19 časova biće otvorena izložba crteža pod nazivom “Misliti crtežom” čiji autori su akademski slikari: Marija Šavija, Pavle Jovović, Savo Peković i Mark Brogan .

Tokom trajanja izložbe biće organizovano predavanje “Razgovori o crtežu” sa temom “Umjetnička strategija na primeru strategije crtanja” Razgovor  će voditi Savo Peković.

“Crtež, večiti izraz likovnosti, ukazuje se i danas podjednako snažno kao i u prošlosti, poput vida sećanja. Uloga crteža u slikarstvu često ima značaj beleženja ideja. Iako kao osnova čini početak umetničkog dela, često prerasta svojom izražajnošću puku zabelešku i postaje samostalno delo. Iznoseći svoja unutrašnja htenja i zamisli prema slikanom objektu slikari često crtežom iskazuju svoje najdublje i najesencijalnije doživljaje objekta ili prirode. Bez boje, unutar boje na slikanoj površini, linijom i mrljom, upotrebom svetlosti i senke stvarajući pomoću kontrasta i senke dvodimenzionalnu predstavu određenog predmeta i bića. Zapravo na sve moguće načine kao zabeležba misli, priprema za sliku, linija kao pojačavanje pokreta koji je već učinjen bojom” (Iz kataloga izložbe Misliti crtežom)

Marija Šavija je rođena u Zemunu 1975. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – Odsjek slikarstvo. Član je ULUS – a i ima status slobodnog umjetnika. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama i imala je više samostalnih izložbi.

Pavle Jovović je rođen 1989. godine u Užicu. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Školovanje je nastavio na ENSBA (Visokoj nacionalnoj školi likovnih umjetnosti9 u Parizu gdje je završio i master studije u klasi profesora Filipa Konjea. Do sada je imao dvanaest samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama.

Savo Peković je rođen u Novom Sadu 1957. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – Odjsek slikarstvo. Školovao se u Francuskoj i Njemačkoj. Status slobodnog umjetnika stekao je 1983. godine. Član je ULUS -a od 1982. godine. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Jedan je od osnivača Fakuteta za umetnost i dizajn u Beogradu. Član je društva likovnih umjetnika LADA, našeg najstarijeg društva likovnih umjetnika osnovanog 1905. godine.

Mark Brogan je rođen 1967. godine u Londonu. Završio je studije umjetnosti na Goldsmits koledžu u rodnom gradu. Član je ULUS -a od 2023. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: