Održan okrugli sto na temu "Liječenje ranjenih sjećanja - razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Održan okrugli sto na temu "Liječenje ranjenih sjećanja - razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa"

Izvor: radio Trebinje | Datum:01.06.2024.

U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, danas je u Kulturnom centru Trebinje održan okrugli sto na temu "Liječenje ranjenih sjećanja - razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa".

Vladika Grigirije je kazao da je ovaj sastanak u Trebinju druga radna grupa za Jugoistočnu Evropu, na kom se govori o tome kako možemo zacijeliti naša ranjena sjećanja.

"Razgovaramo kako da napravimo mostove između ljudi, što je jako teško, ali je taj zadatak uzvišen. I makar govorimo i pokušavamo da nađemo puteve jedni prema drugima. Kako god okrenemo, mi smo ipak naši, sinovi smo Božji, a djeca smo ove zemlje i moramo da živimo na toj zemlji zajedno. Kao što živimo u drugim zemljama u kojima smo naši. Zato i ovdje bismo trebali ponovo da budemo svoji i naši. Tako bar ja u to vjerujem i u tom pravcu i ide razgovor", kazao je za medije episkop Grigorije.

Nadbiskup Stanislav Hočevar je rekao da je zahvalan Gospodu što smo svi skupa danas zajedno. Kako ističe, on svoj razgovor na ovom Okruglom stolu vodi lično, poslušno Svetom Duhu.

"Ovaj sastanak sam prihvatio jer sam ubjeđen da je pomirenje ovog regiona najveća snaga i mogućnost za našu budućnost. Želim da idemo tim putem i zahvalan sam svima koji su organizovali ovaj sastanak u Trebinju. Ja sam ovdje najstariji, rođen sam 1945. godine pa ću dati sebi za pravo da govorim lično. Oca nikada nisam mogao da vidim, četvrto sam dijete, a naša siromašna kuća bila je gdje i granica između italijanske i njemačke okupacije. Sve četiri godine su bile jako teške, pa je i jedna i druga strana dozvoljavala ocu da bude kući. Onda je nastupila nova ideologija nakon rata, a mog oca su nakon nekoliko mjeseci poslije rata odveli i ubili. Tek sada ćemo dobiti informaciju gdje je ubijen i sahranjen. Moja majka je uvijek govorila: 'Onaj koji je prouzrokovao smrt vašeg oca mnogo više pati nego mi što smo ostali bez njega. Zato smo se svaki dan molili za ubicu mog oca. Zato ćete shvatiti da je želja o ovom pomirenju ušla u moje srce. Kasnije, kada sam po milosti Bozjoj počeo da studiram teologiju, shvatio sam da je centar hrišćanstva to što je Hristos stradao za nas, da bi nas pomirio s ocem", kazao je Hočevar.

 

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: