DANAS POČINJE 'JAHORINA EKONOMSKI FORUM' | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

DANAS POČINJE 'JAHORINA EKONOMSKI FORUM'

Izvor: SRNA | Datum:14.05.2024.

Na Jahorini danas počinje "Jahorina ekonomski forum" - vodeći regionalni događaj u domenu ekonomije koji okuplja vrhunske stručnjake, donosioce odluka i poslovne lidere koji diskusijom dolaze do relevantnih zaključaka kako poboljšati javne politike, ekonomiju i kvalitet života građana BiH i regiona.


Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Goran Račić rekao je ranije Srni da će Forum trajati do četvrtka, 16. maja, i da je to prilika da se da značaj važnim ekonomskim temama i ekonomskom razvoju koje trenutno ne mogu da dođu do izražaja od određenih političkih procesa i tenzija.

"O ekonomskim temama koje su podjednako važne za naš opstanak nedovoljno se priča i trudimo se da to promijenimo. Ovaj forum je jedan od načina da to učinimo kako bi ekonomija bila što više prisutna u glavama svih ključnih ljudi koji determinišu određene procese", istakao je Račić.

Forum pod nazivom "Zapadni Balkan - dugoročni pravci razvoja" otvoriće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Otvaranje Foruma planirano je u hotelu "Termag" za 14.00 časova, nakon čega će u 14.20 biti održana konferencija za novinare.

Prema protokolu organizatora, centralni intervju sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pod nazivom "Dugoročni pravci razvoja - zapadni Balkan" počinje u 14.50 časova i trajaće sat vremena.

Prvog dana biće održan Festival regionalnog vina na kojem će se predstaviti od 35 do 40 regionalnih vinarija koje su, uglavnom, poznate na prostoru BiH.

Festival počinje u 19.30 časova u hotelu "Vučko", najavljeno je iz "Jahorina ekonomskog foruma", koji je i organizator ovog regionalnog događaja.

Drugog dana foruma, 15. maja, u "Termagu" prva panel-diskusija "Jedan region jedno tržište" počinje u 10.00 časova, a organizator je najavio učešće ministra Košarca, generalnog direktora kompanije "M:tel" Jelene Trivan i Trajana Angeloskog iz Privredne komore Sjeverne Makedonije.

Na panelu "Regionalno energetsko tržište", koji, takođe, počinje u 10.00 časova, govoriće ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i generalni direktori elektroprivreda Republike Srpske i Srbije Luka Petrović i Dušan Živković.

Planirano je da u 11.15 časova bude održan panel o temi "Poljoprivreda budućnosti - inovacije u službi razvoja" na kojem bi trebalo da govore ministri poljoprivrede, šimarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Srbije Savo Minić i Vedrana Ilić.

Od 12.30 časova počeće panel o uticaju globalnih promjena na ekonomije regiona i goriće ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, predsjednici privrednih komora Srpske i Vojvodine Pero Ćorić i Boško Vučurević, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Predviđen je i panel "Razvoj turističke destinacije i menadžment turizma" koji počinje u 15.30 časova i na kojem bi trebalo da učestvuju ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić i ministar ekologije i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder.

Trećeg dana Foruma paneli počinju od 10.00 časova, a organizatori su naveli da je razgovor sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem planiran od 12.30 do 13.15 časova.

Zatvaranje "Jahorina ekonomskog foruma" predviđeno je za 13.45 časova.

Račić je rekao da se očekuje više od 600 učesnika i da je planirano da panelima budu obuhvaćene sve teme koje su bitne za ekonomski život regiona.

"Pričaćemo i o zdravstvenom turizmu jer je to postalo prepoznatljivo u regionu. Tu su i pitanje vještačke inteligencije o kojoj će govoriti kvalitetni učesnici kao što su potpredsjednik `Dojče telekoma` i `Huavej` grupacije, te drugi paneli iz oblasti finansija, osiguranja, poljoprivrede i drugih", naveo je Račić.

Račić je istakao da je ovaj forum dokaz da Srpska može napraviti događaj koji je već regionalno prepoznatljiv i da se o njemu možda i više priča u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, nego u samoj Republici Srpskoj ili BiH.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: