DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE U NOVOM SADU: Hercegovina je oduvijek znala da je bila, jeste i ostaće SRPSKA! | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE U NOVOM SADU: Hercegovina je oduvijek znala da je bila, jeste i ostaće SRPSKA!

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:16.01.2018.

Udruženje Srba Hercegovaca iz Novog Sada je, u prisustvu više od 500 ljudi u restoranu “Ribarac”, ove godine 27. put po redu, proslavilo krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog i dočekalo Novu 7526. godinu po starom srpskom kalendaru.

Slavski obred obavili su novosadski sveštenik Velimir Vrućinić i mostarski paroh Radivoje Krulj, a čast da u ime domaćina presječe slavski kolač pripala je nedavno izabranom predsjedniku Udruženja Božu Miloviću.

Uz zvuke gusala Radana Bjeloglava nazdravio je rukovodilac KUD “Tešan Podrugović” iz Gacka Vojin Tepavčević koje je ove godine bilo zaduženo za kulturni dio programa.

Goste je potom pozdravio predsjednik Udruženja Božo Milović koji je posebnu zahvalnost uputio prisutnim predstavnicima hercegovačkih opština.

U ime matične Hercegovine goste je pozdravio načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Posebna čast za Udruženje bilo je i prisustvo gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji je porodično sa Hercegovcima dočekao Srpsku Novu Godinu. On je pozdravio prijatelje koji su došli iz Republike Srpske.

– Predstavnici opština iz srpske Hercegovine ne mogu ovdje da budu gosti, jer su među svojima. Oni čuvaju naše zavičaje i Republiku Srpsku – rekao je Vučević i dodao je za njega Hercegovina poseban fenomen.

– Hercegovina je sinonim za epsko junaštvo, hrabrost, odlučnost, a često zaboravljamo da nam je upravo ona darovala najljepše ljubavne pesme. Najčistija i najdublja emocija uvijek je dolazila iz tih krajeva u kojima je težak život, ali koji je bogat ljudima velikog duha što posebno moramo da cijenimo – rekao je Vučević i primjetio da su hercegovački potomci sa razlogom veoma ponosni na svoj zavičaj.

– Hercegovina je oduvijek znala da je bila, jeste i ostaće srpska – zaključio je Vučević čestitajući krsnu slavu Vasilija Velikog.

Uslijedilo je natpjevavanje muške i ženske pjevačke grupe “Tešan Podrugović” iz Gacka, a publika je mogla da uživa i u dobro znanim stihovima Božidara Kijca “Hercegovina” koje je kazivao poznati glumac Narodnog pozorišta u Novom Sadu Milorad Kapor.

Nakon guslara Marka Crnogorca, svoje stihove pjesme “Nojeva barka” kazivao je hercegovački pjesnik i filozof Božidar M. Glogovac.

Predsjednik Udruženja Božidar Milović uručio je novčane nagrade od po 20.000 dinara za najbolje hercegovačke studente koji su članovi ovog, inače najstarijeg hercegovačkog udruženja u Srbiji.

Ni ove godine dileme nije bilo, pa je za najbolje studenta osnovnih studija proglašena Bilećanka Cvijeta Ilić koja je student druge godine mašinstva, smjer-energetika i procesna tehnika na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu sa prosjekom ocjena 10,00. Cvijeta je osnovnu školu završila u Bileći kao đak generacije, a potom gimnaziju kao Vukovac.

– U gimnaziji sam stekla znanje iz mnogih oblasti nauke, ali želja za daljim obrazovanjem na FTN-u se javila početkom srednjoškolskih dana. Osjećam da sam napravila dobar izbor jer volja za daljim učenjem i napredovanjem je svakim danom veća. Poslije osnovnih, planiram da upišem master studije i usavršavam se u svojoj struci – rekla je Cvijeta Ilić.

Za najboljeg studenta Master studija proglašena Mirjana Stojanović iz Gacka. Ona je nakon završetka osnovnih studija na Tehnološkom fakultetu, smjer farmaceutsko inženjerstvo završila i Master studije sa proosječnom ocjenom 10,00 čime je stekla zvanje Master inženjer tehnologije.

Mirjana je aktivno učestvovala u vannastavnim aktivnostima među kojima se izdvajaju laboratorijska eksperimentalna istraživanja u okviru naučnih projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, učestvovanje u Noći istraživača 2017. godine, te osvojena dva prva mjesta na studentskim takmičenjima za inovacije farmaceutskih proizvoda.

Na ovaj način Mirjana je nastavila i porodičnu tradiciju, jer je za najboljeg studenta prije nekoliko godina proglašen njen brat Milija Stojanović. 

U nastavku programa svoje stihove o zavjetnom srpskom pismu ćirilici kazivala je Jelena Radmilović, a održana je i bogata tombola kojoj se najviše obradovao Đuro Begenišić iz Vršca koji je dobio vikend za dvije osobe u hotelu “Aćimović” u Trebinju.

Predsjednik Udruženja Božo Milović nam je otkrio da je u planu i velika akademija posvećena znamenitom Hercegovcu.

– Želimo da napravimo veliku akademiju uz učešće respektabilnih imena i predstavimo lik i djelo Lazara Dunđerskog koji nije nosio pušku, ali se borio na i ostavio dubok trag u kulturnom i privrednom životu Vojvodine  rekao je Milović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj je prokomentarisao i dosadašnje radove na Sabornoj crkvi u Mostaru.
– Moglo je biti i gore s obzirom na ovu tešku ekonomsku krizu, a moglo je sigurno biti i bolje jer evo već sedam godina kako smo krenuli sa obnovom hrama i iskopavanjem temelja, izlivanjem temelja, zidanjem masivnih zidova hrama. Može se reći da smo zadovoljni – rekao je Krulj.

Zadovoljan je bio i Vojin Tepavčević, rukovodilac KUD “Tešan Podrugović” iz Gacka. On je istakao da je veliko zadovoljstvo sastati se sa zemljacima u matici Srbiji.

Podršku Hercegovcima u Novom Sadu dali su narodni poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović, načelnik opštine Istočni Mostar Božo Sjeran, zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Antunović, potpredsjednik Skupštine Grada Trebinja Bojan Šapurić, delegacija iz Bileće Nemanja Papić i Branko Aleksić.

Puna podrška je stigla i od bratskih hercegovačkih udruženja iz Srbije, pa su se na jednom mjestu mogli vidjeti gotovo svi predsjednici ili predstavnici zavičajnih hercegovačkih udruženja u Srbiji: Svetozar Crnogorac (Klub Gačana), Žarko J. Ratković i Mišo Rupić (Udruženje Trebinjaca), Miodrag Dunđerović i Borislav Krkelić (Udruženje Bilećana), Zoran Janjić, Milenko Lalović (Udruženje Nevesinjaca), Milenko Jahura, Vojo Babić i Slobodan Aćimović (SND Prebilovci), Milan Bjelogrlić, Biljana Ružić, Rajko Bjelica, Brana Rudan (Zrenjanin),  Milenko Čabrilo (Pančevo), Borivoje Vukajlović (Subotica), Vladislav Milićević i Đuro Begenišić (Vršac), Vojislav Zubac i Mladen Lučić (Bačka Palanka)…

Za zabavni dio programa bio je zadužen popularni Bole bend iz Gajdobre, a pored zaštitnog lica hercegovačkih sijela novinara Milivoja Beštića u ulozi voditelja je bila i Sonja Kružević, poznato lice Novosadske TV.

Predočen je i raspored narednih hercegovačkih skupova.

U Beogradu će 3. februara biti održano Gatačko sijelo. Hercegovci će 15. feberuara u Subotici proslaviti krsnu slavu Sretenje Gospodnje, a samo dva dana kasnije 17. februara biće održano Nevesinjsko sijelo. U Zrenjaninu je planirano da se 23. marta održi hercegovačko sijelo, a za Vršac je već zakazan skup 22. juna.

Trifko Ćorović/Slobodna Hercegovina


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: