Gacko: Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gacko: Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

Izvor: gacko-rs.info | Foto: gacko-rs.info | Datum:10.01.2018.

Svečana akademija povodom 9. januara – Dana Republike Srpske održana je sinoć u Domu kulture u Gacku.

O Republici Srpskoj i ubijeđenosti na pravo na proslavu, uprkos tome što to mnogi osporavaju govorio je načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

„Ova generacija Srba je 1992. na ruševinama bivše Jugoslavije, koju su početkom 20. vijeka druga generacija Srba, sa svojom slovenskom prostom dušom i hrišćanskom opredjeljenosti napravili Jugoslaviju i time svoju veliku pobjedu u prvom svjetskom ratu darivali našoj sabraći Slovenima, Hrvatima, Slovencima, Bošnjacima formirajući jednu veliku državu. I tako živeći 70 godina jednu veliku iluziju koju su ti isti tih 90-ih godina srušili ili počeli da ruše sa prvim i osnovnim ciljem progona Srpskog naroda iz velikih oblasti u Hrvatskoj, a sa ozbiljnom namjerom da to isto učine i u Bosni i Hercegovini. Po principu moranja i po kapacitetu velikih ljudi na čelu sa Radovanom Karadžićem ovaj narod se masovno digao u ustanak i njegovi lideri na današnji dan prije 26 godina formirali državu Srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Mi potpuno združeni, onoliko koliko nas ima, ovaj praznik u srcu nosimo kao svoj jer su tada te generacije prvi put poslije mnogo vijekova zapadno od Drine napravile Republiku Srpsku“, istakao je Radmilović.

Poručio je da je do nas samih i ni do koga drugog koliko dugo će Republika Srpska trajati.

„Zadnjih godina, mislim da nismo na dobrom putu i mislim da smo podijeljeni kao nekad, a 90-ih godina bili smo jedinstveni. Republika Srpska sa svojim kapacitetima ima karakter i ima trajnost da pretraje generaciju koja je napravila i da prenesemo i damo u ruke generacijama koje nas nastavljaju, gdje će ta Republika rasti i cvjetati“, rekao je Radmilović.

O momentima iz istorije, datumima i događajima koji su ključni za Srpski narod govorio je profesor istorije, Milan Nikčević.

„Na današnji dan 1992. u jeku jednog strašnog rata rođena je Republika Srpska. Danas i sutra u ovom 21. vijeku elite koje predvode Republiku Srpsku moraju da se izbore sa nizom problema, od ekonomskih do demografskih. Da u Republici Srpskoj škole i crkve budu pune, a institucije ozdravljene i ojačane. Moramo da postanemo svjesni da nas ništa ne sprečava da se međusobno, posebno na kulturnom i duhovnom planu, povezujemo u čvrst i neraskidiv savez „bestjelesnim“ silama, kako je u vrijeme austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine govorio istoričar i državnik Stojan Novaković. Šta je nama dakle, 9. januar – Dan Republike Srpske? Poziv na svjedočanstvo o rodu i jeziku. I upamtimo svi, za ovaj naš komfor i slobodu, za ovo što imamo, život je dalo preko dvadeset hiljada najboljih Srba. Neka nam je to svima na umu, svima redom“, istakao je Nikčević.

U toku večeri, publici su se predstavili polaznici dječijeg vrtića, sestre Bojana i Jovana Radmilović, guslar Radan Bjeloglav, kao i Kulturno – umjetnička društva „Zelengora“ i „Sava Vladislavić“.

Akademiji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti; načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, zamjenik načelnika Radoica Antunović, predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević, odbornici SO Gacko, direktori javnih ustanova i mnogobrojni građani.

Dan Republike je svečano obilježen u svim opštinama i gradovima Republike Srpske.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: