Istraživanje: Sigurniji ste u rukama ženskog hirurga | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Istraživanje: Sigurniji ste u rukama ženskog hirurga

Izvor: B92, HINA | Datum:24.10.2017.

Stopa smrtnosti pacijenata nakon operacija koje obave žene hirurzi neznatno je manja nego kad ih operišu muškarci hirurzi, pokazalo je nedavno kanadsko istraživanje.

Ilustracija (Foto: Thinkstock) -

Analiza je sprovedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3.314 različita hirurga, među kojima je bilo 2.540 hirurga i 774 žena hirurga.

Iako je uvriježeno mišljenje da su muški ljekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene vještije, da upute slijede preciznije i da im je vještina komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist.

"Hirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a doktorke u toj struci moraju biti 'bolje od najboljih' da bi uspjele", kazao je.

Po istraživanju se kod pacijenata koje operišu hirurškinje u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi prosječno 12 odsto manje komplikacija i smrti.

Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi.

Rezultati su pokazali da žene hirurzi posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najprije upitati za savjet ostale članove tima.

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije u zavisnosti od pola ljekara koji će vas operisati.

"S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju i nevidljivi 'stakleni zid' kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je riječ o navedenim profesionalnim standardima", smatra dr Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: