ERS: Potpisan novi kolektivni ugovor | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ERS: Potpisan novi kolektivni ugovor

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:13.09.2017.

Direktor MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ dr Željko Kovačević i predsjednik sindikata radnika Elektroprivrede Republike Srpske Nebojša Bjelica potpisali su danas u Trebinju novi kolektivni ugovor. Svečanom potpisivanju prisustvovala je Uprava Matičnog preduzeća i predstavnici sindikalnih organizacija, saopšteno je iz ERS-a.

„Nakon mukotropnih pregovora koji su trajali nekoliko mjeseci napravljeni su kompromisi s obje strane i uz međusobno uvažavanje postigli smo dogovor i usaglasili tekst novog kolektivnog ugovora koji će, s jedne strane omogućiti da se ispoštuju zahtijevi Vlade Republike Srpske, naprave potrebne uštede, a s druge strane sačuvaju sva radna mjesta i ispoštuju prava zaposlenih“, rekao je generalni direktor ERS-a dr Željko Kovačević.

Potpisivanjem novog kolektivnog ugovora zaposleni u ERS-u pokazali su veliki stepen odgovornosti i razumijevanja za akuelnu ekonomsku i situaciju u kompaniji.

Radnici elektroenergetskog sektora po novom kolektivnom ugovoru neće imati pravo na ogrijev i zimnicu od kojih su solidarno odustali, a regres će se isplaćivati u umanjenom iznosu.

Povećan je raspon koeficijenata u svim grupama složenosti poslova što će obezbijediti pravičniji i efikasniji način vrednovanja rada.

Nakon potpisivanja slijedi primjena novog kolektivnog ugovora u zavisnim preduzećima, što podrazumijeva novu sistematizaciju i vrednovanje radnih mjesta.

„Uradili smo veliki posao, a pred nama je primjena novog kolektivnog ugovora u punom kapacitetu, i što hitnije pripremanje sistematizacije. Postigli smo značajne kompromise, zaštitili prava radnika, sačuvali radna mjesta ali istovremeno usvojili preporuke Vlade i nadamo se obezbijedili potrebne uštede. Mogu da kažem da smo u ovom trenutku postigli ono što je maksimalno moguće, uz punu podršku menadžmenta ERS-a“, rekao je predsjednik Sindikata radnika Elektroprivrede Republike Srpske Nebojša Bjelica.

„Predstoji velika aktivnost i odgovornost direktora zavisnih preduzeća da u saradnji sa sindikatom vrednuju svako radno mjesto u okviru novog kolektivnog ugovora na najbolji mogući način“, istakao je prilikom potpisivanja direktor Kovačević.

Uprava ERS-a i predstavnici radnika naglasili su danas značaj održavanja dobrih i partnerskih odnosa koje imaju Uprava preduzeća i Sindikat i obostrano razumijevanje koje je dovelo do najboljih mogućih rješenja za sve radnike, omogućilo očuvanje svakog radnog mjesta i obezbijedilo budućnost ERS-a kao stabilnog i pouzdanog sistema koji će i dalje biti nosilac privrednog razvoja Republike Srpske, zaključili su u ERS-u.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: