Početak nastave prvog septembra: U Nevesinju 1.080 osnovaca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Početak nastave prvog septembra: U Nevesinju 1.080 osnovaca

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:29.08.2017.

Školsko zvono u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ u petak, 1. septembra označiće početak nastave za 1.080 učenika. U novoj školskoj godini nastava će biti organizovana u matičnoj školi, šest devetorazrednih i četiri petorazredne područne škole. Prvi razred pohađaće 97 mališana koji se prvi put suočavaju sa školskim obavezama. U odnosu na prošlu školsku godinu nevesinjska osnovna škola imaće 24 učenika manje.

U ŠKOLSKE KLUPE ULAZI 1.080 NEVESINJSKIH OSNOVACA

Racionalizacijom mreže osnovnih škola  koju je  krajem jula usvojila Vlada RS nastava u  područnim školama u Pridvorcima, Odžaku i Zovom Dolu biće izvođena u kombinovanim odjeljenjima, dok je naknadno odlučeno da ostane raniji status škole u Kifinom Selu.

Direktorica škole Mara Šaran potvrdila je da niko od nastavnika nije izgubio radno mjesto.

− Prema prvoj informaciji 13 nastavnika je trebalo da ostane bez pune norme časova, ali smo napravili novu organizaciju rada tako da  će svi ti ljudi biti angažovani u našoj školi i u susjednim opštinama − pojasnila je Šaran.

Iako je bilo inicijativa da se u novoj školskoj godini razredna nastava za sve učenike izvodi u dvije smjene, zbog nemogućnosti organizovanja prevoza učenika ostaće stari model.

Šaran kaže da lično smatra da su učenici u drugoj smjeni u neravnopravnom položaju i da imaju smanjene mogućnosti za izvođenje slobodnih aktivnosti. Ona je potvrdila da su se Školski odbor, Nastavničko vijeće, Savjet roditelja i stručni aktivi škole na sastanku sa predstavnicima lokalne uprave saglasili da se do naredne školske godine obave pripreme za organizaciju javnog prevoza kako bi se uvele sedmične smjene za sve učenike.

OS 3

Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo je OŠ „Risto Proroković“ da organizuje produženi boravak u školi za 50 učenika. Zainteresovanost roditelja u Nevesinju za program zbrinjavanja djece prije ili nakon završetka nastave je poraslo, tako da će u posebno uređenom prostoru matične škole boraviti dvadesetak mališana više nego prošle školske godine.

Direktorica Šaran podsjeća da je tokom ljetnog raspusta postavljena rasvjeta i uređeno dvorište škole, a obnovljena je i fasada na Maloj školi. Naglasila je da će se menadžment i nastavnici truditi da provedu što kvalitetnije obrazovanje i odgoj djece. Šaran je najavila da će uvesti nove sekcije, aktivirati školski orkestar i hor i intenzivirati saradnju sa javnim ustanovama na lokalnom nivou.

OS 2


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: