CRKVA PREOBRAŽENJA U KLEPCIMA: 160 godina od podizanja, 25 godina od rušenja i 10 godina od obnove | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

CRKVA PREOBRAŽENJA U KLEPCIMA: 160 godina od podizanja, 25 godina od rušenja i 10 godina od obnove

Izvor: Slobodna Hercegovina/SND PREBILOVCI | Datum:18.08.2017.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Klepcima, obnovljena je 1857, na temeljima porušene crkve Svetog Luke, zadužbine Miloradovića. Ova crkva je sazidana na temeljima još starije ranohrišćanske bogomolje iz 3. ili 4. vijeka.

Naime, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Srpske, odjeljenje u Trebinju proveo je, u okviru obnove hrama u Klepcima, arheološko istraživanje. Prema riječima dr Aleksandra Ratkovića koji je rukovodio arheološkim radovima u Klepcima na takav zaključak upućuju ne samo stariji zidovi oko oltarske apside nego i raznovrstan keramički materijal koji je pronađen.

Hrvatske vlasti su poslije prestanka ratnih dejstava, tokom ljeta 1992. sistematski uništile sve srpsko u dolini Neretve, pa i crkvu u Klepcima.

Godinama pred obnovu, hramovna slava je slavljena, liturgija služena i grožđe sveštavano na raščišćenoj i najlonom i granjem natkrivenoj ruševini.

Ovo je snimljeno na Preobraženje 2002.

Na Sveto Preobraženje 2007. godine, episkop Zahumsko hercegovački i primorski. Grigorije, uz sasluženje igumana manastira Studenice Tihona, igumana žitomislićkog Danila i brojnog sveštenstva obavio je čin osvećenja novoobnovljenog hrama u selu Klepci, koji je srušen 1992. godine.

U toku Liturgije vladika je miropomazao četvoro novokrštene djece iz Klepaca i Prebilovaca. Poslije krštenja djeca; Gojka i Manojlo Šarić, Jelena Krunić i Danijela Stevanović primila su prvi pričest.

Vladika Grigorije na osveštanju hrama Svetog Prepobraženja u Klepcima

Poslije svete liturgije i blagoslova grožđa, što je crkveno narodni običaj ovog hrama od davnina, vladika je održao besjedu u kojoj je zahvalio svima koji su učestvovali u obnovi ove svetinje. Vladika Grigorije je u besjedi posebnu pažnju posvetio obnovi hramova ali i srspkih domova u dolini Neretve, naglasivši da se Crkva uvijek obnavlja i uvjek ostaje i nikad ne prestaje da biva. Poručio je svima koji ometaju povratak ljudi na svoja ognjišta, da to ne čine, jer niko nema pravo drugome uzeti njegov dom.

Na crkveno-narodnoj svečanosti u Klepcima uručene su zahvalnice ktitorima hrama Svetog Preobraženja Mihajlu Milićeviću, Dušku Mandrapi i drugim koji su dali doprinos u obnovi hrama.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: