DAJ KRV – PROBUDI HEROJA U SEBI: U Trebinju prikupljeno 35 doza krvi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

DAJ KRV – PROBUDI HEROJA U SEBI: U Trebinju prikupljeno 35 doza krvi

Izvor: Slobodna Hercegovina | Datum:14.08.2017.

U današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi pod sloganom „Daj krv-probudi heroja u sebi“ koju je organizovalo Udruženje Srba Hercegovaca i prijatelja iz Novog Sada, u saradnji sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi „Risto Špuran“ iz Trebinja, koji djeluje pri Gradskoj organizaciji Crvenog krsta prikupljeno je 35 doza dragocjene tečnosti.

Miljana Ivanišević, koordinator akcije u Trebinju istakla je ovo udruženje ove godine po prvi put organizovalo veliku akciju u istočnohercegovačkim gradovima. Prethodno je Udruženje Srba Hercegovaca u Novom Sadu organizovalo tri vrlo uspješne akcije dobrovoljnog davanja krvi.

– Ove godine smo odlučili da organizujemo akciju darivanja krvi u svim gradovima Hercegovine. Do sada smo imali akciju u Bileći, gdje je prikupljeno 40 doza, u Nevesinju 27 i u Gacku 117 doza. Na ideju smo došli jer u ljetnom periodu iz Srbije dolaze studenti u svoje rodne gradove i ovim želimo pokazati da nismo zaboravili Trebinje i Hercegovinu –  kaže Ivanišević.

Ona kaže da je veoma zadovoljna akcijom posebno kad se uzme u obzir da se na akciju odazvalo 46 ljudi, ali njih 14 nije bilo u mogućnosti da daruje dragocjenu tečnost.

– Odazivom smo veoma zadovoljni obzirom da u Trebinju ima puno akcija u toku godine, a ovo je prva u kojoj učestvuje naše udruženje te se nadamo da će idućih godina biti mnogo bolje. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su se odazvali, posebno Aktivu DDK Gradske uprave, Udruženju DDKRadovinje iz Ljubinja, Aktivu DDK JGP, Službi za transfuzijsku medicinu, Klubu mladih Crvenog krsta te Svislajonu na sponzorstvu – rekla je Miljana koja je pozvala sve studente iz Hercegovine koji studiraju u Novom Sadu da se učlane u Udruženje Srba iz Hercegovine.

– Naše Udruženje zvanično postoji 26 godina, broji više od 700 članova, a naša  Komisija za rad sa mladima organizuje dosta akcija prije svega humanitarnog karaktera. Međutim, pored akcija davanja krvi imamo i bogat program tokom godine. Članstvo u našem Udruženju je nabolji način da se i daleko od rodnog doma osjećate kao kod kuće – rekla je Inavišević podsjećajući da se prostorije Udruženja nalaze u Novom Sadu u Radničkoj 49.

U četiri akcije prikupljeno je 219 doza krvi u Hercegovini. Konačan saldo biće poznat sutra, kada se u Foči završava akcija „Probudi heroja u sebi“.

Rade Komnenović, transfuziolog u Službi za transfuzijsku medicinu u Trebinju istakao je da je ovo 34. planirana akcija u ovoj godini, gdje je od početka godine prikupljeno 1390 jedinica krvi. Naredna akcija planirana je za 17. avgust ove godine, kada će najdragocjeniju tečnost darivati DDK „ Sektor sekjuriti“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: