Crkva na Seljanima proslavila krsnu slavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Crkva na Seljanima proslavila krsnu slavu

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:10.08.2017.

Crkva na Seljanima proslavila je krsnu slavu – Svetog velikomučenika i iscjelitelja Pantelejmona.

CRKVA NA SELJANIMA PROSLAVILA KRSNU SLAVU – SVETOG PANTELEJMONA

Svetu liturgiju služio je sveštenik Zoran Ilić, a potom su vjernici pristupili svetoj tajni pričešća. Nakon litije obavljen je obred lomljenja slavskog kolača.

Nazdravljajući prisutnima, domaćin slave Dušan Papić rekao je da naredne godine Crkva na Seljanima slavi deset godina od osvećenja i pozvao sve one koji vode porijeklo iz ovog sela da dođu i budu primjer mlađim naraštajima u očuvanju srpske tradicije i kulture.

Seljani1

U svojoj besjedi sveštenik Zoran Ilić poručio je da kada dolazimo na svetu liturgiju treba uvijek da se sjetimo Svetog velikomučenika i iscjelitelja Pantelejmona i promjene koju je krštenje u njemu izazvalo, da je od Panteleona – svemoćnog,  postao Pantelejmon – svemilostivi koji voli drugoga čovjeka.

- Da se ljubav Božija koja je vječna izlije u ovaj svijet prema nama, zagrije naša srca i da nas približi jedne drugima, Bogu samom i današnjem mučeniku Pantelejmonu – naglasio je Ilić.

Da ljubav prema rodnom zavičaju ne poznaje granice može se vidjeti i na primjeru profesora  Saobraćajnog  fakulteta u Beogradu Milorada Kilibarde, koji svake godine dođe u svoje rodno mjesto i prisustvuje ovom saboru.

- Težnja svih ljudi koji vode porijeklo sa Seljana i njihovih potomaka koji žive u rasijanju, je da se okupljamo oko ovog svetog Hrama, kako bi očuvali pravoslavnu vjeru i nastavili našu tradiciju, jer to je  jedini način da se očuva identitet srpskog naroda – rekao je Kilibarda.

Iako je ovo selo skoro napušteno, sa velikom sjetom i sjećanjem na djetinjstvo, profesor Jovo Kilibarda, kaže da mu je zavičaj u srcu i da u mislima nikad nije otišao iz Seljana.

- Iz  zavičaja sam otišao sedamdesetih godina i svake godine rado dođem na krsnu slavu, a današnji dan je jedana od rijetkih prilika da se okupimo i vidimo sa našim rođacima, komšijama i prijateljima – dodao je Kilibarda.

Seljani4

Na pravoslavnom groblju u Seljanima gdje se nalazilo najvjerovatnije grčko groblje, mještani ovoga kraja po blagoslovu episkopa ZHiP započeli su izgradnju hrama u jesen 2006. godine. Radovi su trajali nepune dvije godine, da bi na Dan svetog velikomučenika Pantelejmona 9. avgusta 2008. gradnja završena i hram osvećen.

Ovaj sveti čin izvršio je protojerej stavrofor Radivoje Krulj, uz sasluženje nadležnog sveštenika Miroslava Ratkovića i oca Zorana Ilića. U ovom selu, gdje živi samo jedna pravoslavna porodica Rista Kilibarde, na dan slave okupe se vjernici porijeklom iz ovog kraja.

Verica Čupković


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: