Večeras djelimično pomračenje Mjeseca, vidljivo u cijelom svijetu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Večeras djelimično pomračenje Mjeseca, vidljivo u cijelom svijetu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Ilustracija | Datum:07.08.2017.

Djelimično pomračenje Mjeseca večeras će biti vidljivo i iz naših krajeva, kada će Zemljina sjena prekriti oko četvrtinu Mjesečevog diska, navode u Trebinjskom astronomskom udruženju.Djelimično pomračenje Mjeseca - Foto: ilustracija

Iz Trebinja ćemo vidjeti maksimum pomračenja prilikom samog izlaska Mjeseca i drugu polovinu pomračenja koje završava u 21.18 časova. Oni koji žele pogledati ovu pojavu sa optičkim instrumentom, trebaju naći dio grada koji ima neometan pogled prema istoku.

Mjesec će najviše biti prekriven Zemljinom sjenkom u 20.20, a iz nje će izaći u 21.18 časova.

Trebinjsko astronomsko udruženje, jedino u Srpskoj organizuje posmatranje ove interesantne pojave kroz teleskop, a prisutni će još moći pogledati planete Jupiter i Saturn. Ove godine je maksimalni otklon Saturnovih prstenova pa se oni najbolje vide. Prva polovina avgusta je period aktivnosti meteorskog potoka Perseida i postoji mogućnost uočavanja sjajnih meteora na nebu, navode u TAU.

Posmatranje teleskopom je na bazenu u naselju Bregovi zakazano je od 20 časova i 30 minuta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: