Banjalučanin za godinu zaradio 6,7 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Banjalučanin za godinu zaradio 6,7 miliona KM

Izvor: Glas Srpske | Foto: Ilustracija | Datum:14.07.2017.

Trgovac iz Banjaluke može se pohvaliti ubjedljivo najvećom zaradom u Srpskoj u prošloj godini, koja je dostigla čak 6,78 miliona maraka.

Banjalučanin za godinu zaradio 6,7 miliona KM

Podaci Poreske uprave RS o najvećim iznosima prijavljenog oporezivog dohotka pokazali su koliko zarađuju najbogatiji pojedinci u Srpskoj čiji identitet štiti poslovna tajna.

Rekorder iz Banjaluke koji se bavi trgovinskom djelatnošću za godinu je zaradio čak 8.122 prosječne plate ili 19.938 prosječnih penzija u RS. Na listi deset najvećih iznosa prijavljenog oporezivog dohotka u 2016. godini našlo se još šest njegovih sugrađana, te dvojica stanovnika Laktaša i jedan Bijeljine, a desetorka je zajedno zaradila 17,22 miliona maraka. Sedmorica od njih zaradila su više od milion maraka, dok su trojica inkasirali od 745.000 do 965.000 maraka.

Na drugom mjestu našao se obveznik koji je zaradio 1,63 miliona KM, dok su iduća trojica inkasirala 1,55 miliona, 1,53 miliona i 1,07 miliona maraka. Drugoplasiranom je veliki prihod donio prinos od kapitala, trećeplasiranom ugostiteljstvo, četvrtoplasiranom uslužni poslovi, a petoplasiranom prodaja poslovnih prostora i stanova.

Niz Banjalučana prekinuo je poreski obveznik iz Bijeljine koji je od uloženog kapitala inkasirao 1,04 miliona KM, dok se nakon njega opet plasirao Banjalučanin koji je na osnovu ličnih primanja u bankarstvu zaradio 1,03 miliona maraka.

Na osmom i desetom mjestu nalaze se obveznici iz Laktaša, sa 965.724 marke, odnosno 745.427 maraka zarade. Bolje plasirani je novac stekao od kapitala, a drugi baveći se proizvodnjom hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača. Na devetom mjestu našao se još jedan Banjalučanin koji je svoj račun uvećao za 880.714 maraka zahvaljujući angažmanu u bankarskom sektoru.

Ekonomisti kažu da je sve veći jaz između siromašnih i bogatih, ali i da je pozitivna stvar da su ovi bogataši prijavili veliki dohodak i platili porez.

- Široka populacija uglavnom negativno reaguje na visoke zarade, ali najvažnije je da su ti ljudi platili porez u RS. To su naši poreski obveznici i oporezivi prihod su legalno stekli. Tim milionerima nema niko ništa da kaže - kazao je ekonomista Goran Radivojac.

Pojašnjava da se svi moraju naviknuti na to da na ovim prostorima nema socijalne jednakosti i ravnopravnosti kakva je bila u socijalizmu prije 50 godina.

- Tada su svi vozili "juga" i bili zadovoljni što idu u radnička odmarališta. Tranzicija i izbori devedesetih godina prošlog vijeka otvorili su vrata ovim procesima, koje imamo u svim bivšim komunističkim zemljama - rekao je Radivojac.

Naglasio je da bi bilo dobro da imamo više obveznika u RS koji zarađuju milione, jer oni plaćaju porez i zapošljavaju stanovništvo.

- Sve je dobro dok se radi o lokalnim ljudima, jer većina njih ima osjećaj za lokalnu zajednicu, rodbinu, prijatelje i komšije, a pomažu i obrazovne institucije i druge aktivnosti od kojih korist ima cijela zajednica - istakao je Radivojac.

Prosječne plate i penzije

Prema podacima Zavoda za statistiku RS prosječna plata u Srpskoj isplaćena u maju iznosi 837 maraka. Prosječna isplaćena penzija u junu u RS iznosila je 341 marku.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: