Potpisani ugovori: Kroz programe Zavoda za zapošljavanje u Trebinju posao dobija 71 osoba | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Potpisani ugovori: Kroz programe Zavoda za zapošljavanje u Trebinju posao dobija 71 osoba

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:14.07.2017.

Kroz četiri projekta podrške zapošljavanju i samozapošljavanju Zavoda za zapošljavanje RS – u Trebinju će posao dobiti 71 osoba, rekao je sinoć direktor trebinjske filijale zavoda Dragan Popović, na potpisivanju ugovora sa predstavnicima poslodavaca iz našeg grada, čiji su zahtjevi za zapošljavanjem i korišćenjem subvencija planiranih ovim programima dobili „zeleno svjetlo“.

On je pojasnio da je kroz program namijenjen pripravnicima sa visokom stručnom spremom odobreno zapošljavanje 32 osobe, kroz program podrške zapošljavanju osoba starijih od 50 godina posao će dobiti 17, a kroz program „Zajedno do posla“ namijenjen boračkim kategorijama 14 osoba.

Osam nezaposlenih, sa kojima će ugovori biti naknadno potpisani – radno mjesto obezbijediće pokretanjem vlastitog biznisa kroz program podrške samozapošljavanju.

Popović je rekao da je na evidenciji Biroa Trebinje trenutno manje od 2.900 osoba koje aktivno traže posao, te da vjeruje da će do kraja godine taj broj da bude i ispod 2.500.

Trebinje mora tražiti šansu u privatnom sektoru

Obraćajući se predstavnicima trebinjskih poslodavaca, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da Gradska uprava ulaže velike napore da riješi problem nezaposlenosti u Trebinju, zbog čega je uz projekte Vlade RS, koje realizuje Zavod za zapošljavanje – ove godine kreirala i vlastite programe podrške zapošljavanju.

On je napomenuo da je već raspisan javni poziv poslodavcima za subvencionisanje zapoljšavanja boračkih kategorija kojim su planirana sredstva za otvaranje 60 radnih mjesta, da je naredne sedmice u planu raspisivanje i javnog poziva za podršku samozapošljavanju, gdje već ima oko 70 interesanata, te da je aktuelan i program Agrarnog fonda za dodjelu mini grantova za one koji žele da pokrenu vlastitu proizvodnju u oblasti poljoprivrede.

Petrović ističe da Trebinje mora tražiti svoju šansu u razvoju privatnog sektor, koji i dalje u velikoj mjeri zaostaje za javnim, da za brojne djelatnosti privatnog sektora nedostaje i adekvatne radne snage i iskazane volje za radom, zbog čega je neophodno raditi i na promjeni svijesti i radnih navika, prekvalifikacijama i dokvalifikacijama.

„Ovdje je problem što mnogi misle – završiću privatni fakultet i dobiću visokoobrazovni koeficijet. Zato naši napori moraju biti u pravcu da takvu svijest pošto-poto mijenjamo i da kreiramo povoljniju radnu klimu“, zaključio je Petrović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: