Predstavljena monografija o Hercegovačkom korpusu: Dug prema 2.211 palih boraca Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Predstavljena monografija o Hercegovačkom korpusu: Dug prema 2.211 palih boraca Hercegovine

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:13.07.2017.

U okviru obilježavanja 25-te godišnjice Trebinjske brigade Vojske RS, u Muzeju Hercegovine sinoć je promovisana monografija „Hercegovački korpus“.

Član autorskog tima, nekadašnji pomoćnik komandanta Hercegovačkog korpusa pukovnik u penziji Nikola Šegrt rekao je da je na monografiji radilo dvadesetak autora, koje je okupio bivši komandant ovog korpusa general Radovan Grubač, a nastala je prije svega iz „obaveze prema jednom vremenu, ljudima koju su u tom vremenu stvarali Republiku Srpsku – a ponajviše prema onima koji su u nju ugradili svoje živote“.

Prva knjiga o Hercegovačkom korpusu, istakao je Šegrt, svojevrsna je mini monografija vremena „kada je Hercegovina nešto duže od jedne decenije imala svoju vojsku – što je u istoriji ovog kraja za duže od pet vijekova jedinstven slučaj“.

Knjiga je, dodaje on, podijeljena u tri cjeline – pri čemu prva dokumentuje ratno vrijeme formiranja i aktivnosti Hercegovačkog korpusa i njegovih organizacionih jedinica – komande korpusa, osam brigada, tri puka, šest samostalnih bataljona i više pratećih institucija.

Druga i treća cjelina odnose se na mirnodopski period korpusa, prije svega na organizovanje služenja vojnog roka, ali i napore vojske na obnovi života u Republici Srpskoj nakon završetka rata.

„Posebno želim istaći centralni dio monografije – spomenicu u kojoj su sabrana imena 2.211 boraca korpusa koji su dali svoje živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Oni su sahranjeni na brojnim mjestima u Hercegovini i van nje – i ova monografija je jedinstveno mjesto gdje oni svi zajedno počivaju u miru“, naglasio je Šegrt.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić istakao je da je „Hercegovački korpus“ prva monografija o jednom operativnom sastavu Vojske RS, izražavajući nadu da će napori autorskog tima biti inspiracija i za slične publikacije o ostalim korpusima vojske.

Svjedoci smo različitih tumačenja događaja iz naše novije istorije zbog čega je svaki dokument koji govori o tim događajima dragocjen za srpski narod“, naglasio je Savčić, dodajući da tuđim pokušajima falsifikovanja istorije često ide na ruku i naša neodgovornost – da svjedočanstva o određenim istorijskim događajima ostavljamo u obavezu nekim budućim generacijama.

Poduhvat autorskog tima pozdravio je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

„I sam kao pripadnik bataljona veze Hercegovačkog korpusa znam ponešto o događanjima iz toga vremena i vrlo je važno da su se našli ljudi – da napišu ono što se stvarno dešavalo i na koji način se komandovalo na ovim prostorima. Vrijednost njihovih napora je u pisanoj riječi koja ostaje trajno zapamćena – i kad se tragovi mnogi zatiru“, naglasio je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Pero Mišeljić pozvao je bivše saborce i građane Trebinja na sutrašnju centralnu manifestaciju obilježavanja 25 godina Trebinjske brigade – podsjetivši da je 13. jul za dan ove jedinice odabran kao uspomena na njenu prvu veliku pobjedu 1992. godine – kada je nakon teških borbi i požrtvovanošću boraca, odbranom strateški važnih visova Vlaštice, slomljena velika neprijateljska ofanziva.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: