Prijem za starješine Trebinjske brigade: Briga o borcima trajna obaveza Gradske uprave | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prijem za starješine Trebinjske brigade: Briga o borcima trajna obaveza Gradske uprave

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:12.07.2017.

U Gradskoj upravi Trebinje danas je gradonačelnik Luka Petrović priredio prijem za nekadašnje komandante bataljona i Trebinjske brigade i predstavnike Gradske boračke organizacije Trebinje.

U razgovoru sa borcima u centru pažnje bila je aktuelna boračka problematika, te iznalaženje načina kako poboljšati položaj onima koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske i odbranu Trebinja u proteklom otadžbinskom ratu.

„Na današnjem druženju, koje smo okarakterisali i kao radni sastanak, donijeli smo i nekoliko važnih zaključaka koji su vezani za status boračkih kategorija. Jedan od tih zaključaka je da Boračka organizacija RS dobije izdvojeni status unutar svih organizacija RS koje imaju javni interes. Naša namjera je i da pomažemo svim onim porodicama poginulih i demobilisanih  boraca, porodicama ratnih vojnih invalida i umrlih boraca, koje su ostale nezaštićene i zaboravljene. Već su napravljeni posebni programi za rješavanje pitanja nezaposlenosti boračkih kategorija, užurbano se prave spiskovi čiji su jedini kriterijumi pravo a ne neki drugi aršini. Posebnu pažnju ćemo obratiti na porodice dvojice ratnih komandanata Trebinjske brigade Bogdana Kovača i Radoslava Zupca. Opredijelili smo se da zajedničkim snagama zaštitimo naše zajedničke vrijednosti. I to je trajna obaveza grada Trebinja i budite uvjereni da ćemo znati cijeniti ove vrijednosti“, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

O danima kada je stvarana Trebinjska brigada Vojske RS govorio je Pero Mišeljić, jedan od sudionika borbi na Vlaštici.

„Početak jula 1992. godine protekao je u znaku velikih borbi na ovom dijelu hercegovačkog ratišta. U noći između 12. i 13. jula regularne jedinice Republike Hrvatske napale su svim raspoloživim snagama na dominantni vrh Vlašticu. Tu smo pružili odlučan otpor i slomili tu ofanzivu. Taj dan je simbolično uzet kao Dan Trebinjske brigade Vojske RS“, rekao je Mišeljić.

Predstavnici Boračke organizacije Trebinje danas su položili cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima Trebinjske brigade i ratnom komandantu generalu Bogdanu Kovaču.

U nastavku obilježavanja 25. godina od osnivanja Trebinjske brigade Vojske RS od 21 čas u Muzeju Hercegovine biće promovisana knjiga „Hercegovački korpus“, koja iz pera više autora govori o borbenim dejstvima i ratnom putu jedinica korpusa, u čijem sastavu je djelovala i Trebinjska brigada.

Darivanje krvi

Trodnevno obilježavanje 25-te godišnjice Trebinjske brigade počelo je juče – akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u Centru za transfuzijsku medicinu Trebinje.

Akciji se odazvalo 25 nekadašnjih boraca a prikupljeno je 19 doza najdragocjenije tečnosti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: