Alat ugostio „Ravnogorce“ iz Sidneja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Alat ugostio „Ravnogorce“ iz Sidneja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:10.07.2017.

Gradski KUD „Alat Svislajon“ domaćin je folklornom ansamblu „Ravna gora“ iz Sidneja, a dva društva sinoć su u dvorištu Muzeja Hercegovine priredila zajednički koncert.


Prema riječima Gorana Nikolića, umjetničkog rukovodioca ansambla iz Sidneja, dolazak u Trebinje dio je turneje po regionu, koja obuhvata nekoliko etnokoreoloških područja – od Kladova, preko Pirota, Kraljeva i Hercegovine do Sarajeva i Beograda, kako bi mladi Australijanci srpskog porijekla, među kojima je veliki broj i onih iz četvrte generacije iseljenika, upoznali zavičaj svojih pradjedova, čiji jezik, kulturu i tradiciju njeguju kroz rad društva.

„Izuzetno je važan dolazak u maticu – na izvor onoga čime se bavimo. Ono što im tamo govorim tek sad ovdje počinju i da osjećaju – od dijalekata, arhitekture, do hrane i svega onoga što je naša kultura i tradicija“, ističe Nikolić.

On je dodao da su u svakom gradu koji su posjetili, kao što je slučaj i večeras u Trebinju, priredili i zajednički koncert sa lokalnim folklornim društvima.

„Sve se završavalo nezaobilaznim druženjem, gdje se oni još više upoznaju sa svojim vršnjacima, prinuđeni da se sporazumijevaju na srpskom jeziku. Nadam se da će ostati u vezi sa svojim novim prijateljima i što je najvažnije – poželjeti da ovdje dođu i privatno na odmor“, kaže Nikolić.

On ističe da ansambl „Ravna gora“ djeluje u okviru Srpskog centra u jugozapadnom dijelu Sidneja, gdje je i najbrojnija srpska zajednica – sa oko 20.000 iseljenika i njihovih potomaka, zbog čega se mogu pohvaliti i brojnom folklornom sekcijom, u kojoj je aktivno oko 300 članova različite starosne dobi.

Ansambl iz Sidneja trebinjskoj publici predstavio se sa pet koreografija – igrama iz okoline Beograda, centralne Srbije, Dimitrovgrada, šopskim i igrama iz Pčinje.

Dobrodošlicu u ime društva domaćina i Trebinjaca gostima iz Australije poželio je predsjednik Gradskog KUD-a „Alat Svislajon“ Nedjeljko Lambeta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: