Crkva Svete Trojice u Ravnom proslavila krsnu slavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Crkva Svete Trojice u Ravnom proslavila krsnu slavu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.06.2017.

Današnji praznik Silaska Svetog duha na apostole – Trojičin dan slava je pravoslavne crkve u Ravnom. Kao i proteklih godina, Srbi iz Ravnog sa svojom rodbinom i prijateljima iz Trebinja i drugih gradova i danas su se sabrali oko svoje crkve da u radosti proslave ovaj veliki praznik.

Svetu liturgiju služio je paroh Miloš Lovrić, uz sasluženje monaha obližnjeg manastira Vavedenja presvete Bogorodice u Zavali. Poslije svete liturgije, domaćini su pripremili trpezu ljubavi za sve prisutne. Prisutne su pozdravili paroh Miloš Lovrić, dok je ispred mještana dobrodošlicu poželio Mirko Kralj.

Svetoj liturgiji uz više desetina mještana, njihove rodbine i prijatelja, prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je Srbe – mještane ohrabrio da nastave povratak na svoja viševjekovna ognjišta i obećao da će i Grad Trebinje ubuduće pomogati Srbe povratnike na prostoru opštine Ravno. Uz gradonačelnika, današnjoj slavi hrama prisustvovalo je rukovodstvo i više članova srpskih udruženja „Prosvjeta“ i „Ćirilica“ iz Trebinja i Ravnog.

Srpsko-pravoslavna crkva Svete Trojice, na inicijativu Srba sa prostora opštine Ravno, proglašena je ove godine, od strane „Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH“ – nacionalnim spomenikom BiH.

Ova crkva obnovljena je 1897. godine, na temeljima starije crkve. Crkva nije rušena u posljednjem, kao ni u Drugom svjetskom ratu. Ipak, iz svake srpske porodice odvedeno je više ljudi i žena u logor Jasenovac, na samom kraju rata 1944. godine.

U Ravnom, kao starosjedioci, živjelo je ranije nekoliko porodica Kralj i Salata. Danas dolaze povremeno i poslije obnove svoje crkve namjeravaju da obnove i svoja ognjišta, koja su opljačkana, zapaljena i uništena u posljednjem ratu. Crkva Svete Trojice obnovljena je i 2004. godine „prilozima Srba iz Amerike i otadžbine“.

Naselje Ravno je do potpisivanja Dejtonskog sporazuma bilo sastavni dio opštine Trebinje. Poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, na prostoru više desetina srpskih sela koje je okupirala Hrvatska vojska 1992. godine u agresiji na opštinu Trebinje, formira se nova opština –  Ravno.

Trebinje je time ostalo bez trećine svoje predratne teritorije, na kojoj su živjeli većinom Srbi, na prostoru prebogatom kulturno-istorijskim spomenicima srpskog naroda.

Milan Putica


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: