Sabor na Drenoviku probudio uspomene na nekadašnja vremena | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sabor na Drenoviku probudio uspomene na nekadašnja vremena

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:04.06.2017.

Svetom liturgijom, svečanom litijom i lomljenjem slavskog kolača Crkva svete Trojice u Kifinom Selu obilježila je danas krsnu slavu. Nakon bogosluženja koje je obavio sveštenik Drago Zubac održane su prigodne zdravice.

drenovik15

− Neka  vas Gospod duhom svetim blagoslovi, umudri i daruje ljubav, mir i sve ono za što se molimo u ovozemaljskom životu - poručio je Zubac. Čestitku vjernicima uputili su i predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić i predsjednik Crkvenog odbora Jovan Jelačić.

Slavske svečanosti nastavljene su uz pjesmu, prijateljske razgovore i sokolska nadmetanja. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su muška pjevačka grupa i folklorna sekcija  KUD-a „Nevesinje“ i Etno grupa „Sveti Dimitrije“.

Ove godine priređena su i sokolska nadmetanja. U potezanju konopa neprikosnoveni su bili članovi Srpskog Sokola. Najduži hitac u bacanju kamena s ramena imao je Boško Kovačević, a u potezanju klipa nenadmašan je bio Dragan Zubac. Najbolji rezultat u skoku udalj imao je Radovan Spremo.

U grupi zavičajaca koje su životni putevi odveli daleko od rodnog kraja bio je i Đorđo Radojičić, predsjednik Udruženja Hercegovaca u Novom Sadu. Kaže da je sabor na Drenoviku veličanstven događaj koji svakom Nevesinjcu budi uspomene na mladost.

− Dolazili smo redovno na ovu svetkovinu, prisustvovali bogosluženju i nakon toga šetali, igrali i pjevali - prisjetio se Radojičić i dodao da se raduje svakom skupu koji baštini tradiciju i veze sa prošlim vremenima.

Crkva Svete Trojice građena je u vrijeme vladavine Nemanjića i predstavlja jedan od najznačajnijih kulturno – istorijskih spomenika Hercegovine.

 Na mjestu današnje crkve nekada se nalazila mnogo veća građevina o čemu svjedoče ostaci temelja. Crkva Svete Trojice je u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka bila glavni nosilac kulturnog i duhovnog života naroda cijelog nevesinjskog kraja.

Smještena u centralnom dijelu Nevesinjskog polja dominirala je okolinom, a njena tri zvona mogla su se čuti u svim okolnim selima. U burnim vremenima ropstva pod raznim tiranima u Crkvi su se održavali glavni sastanci nevesinjskih glavara i knezova i dogovaralo se o podizanju buna i ustanaka kojih je u ovom kraju bilo mnogo.

Na slavu Crkve – Trojčindan održavao se i najveći narodni sabor u nevesinjskoj opštini i ta tradicija u nešto manjem obimu sačuvana je do današnjih dana. Na čuveni Drenovik dolazio je narod iz okolnih srezova, sklapala su se nova poznanstva, ženilo se i udavalo, a delije su se ogledale u viteškim nadmetanjima.

Galeriju fotografija pogledajte na stranici Radio Nevesinja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: