Obnovljivi izvori energije nedovoljno iskorišćeni | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obnovljivi izvori energije nedovoljno iskorišćeni

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:12.05.2017.

Stanje i mogućnosti razvoja solarne energije bila je tema seminara, koji je u organizaciji Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada organizovan danas u Trebinju.

Predavanja su održali profesori iz Novog Sada, a seminar je još jedna u nizu aktivnosti koje ova dva Fakulteta zajednički realizuju.

Vladimir Katić, prodekan novosadskog Fakulteta tehničkih nauka istakao je da je studijski boravak profesora i studenata Trebinju nastavak saradnje ove dvije visokoškolske ustanove i, kako je naglasio, posvećen je obnovljivim izvorima i energije.

„Cilj nam je popularisanje i upoznavanje mogućnosti dobijanja energije iz obnovljivih izvora. Glavni razlog za prelazak na obnovljive izvore energije se ogleda u činjenici da se oni ne koriste onoliko koliko imaju kapaciteta i energije, praktično su neiskorišćeni, a ima ih u neograničenoj količini. Kada se uzme u obzir cijena investicije u ovaj oblik energije, ako se uzme ušteda energije koja se takvom investicijom ostvaruje dolazi se do podatka koji je period vremena potreban da se uložena sredstva vrate“, ističe Katić.

Kako su se složili predavači, tehnologije  obnovljivih  izvora  energije  su čiste, imaju  mnogo manji uticaj na okolinu od konvencionalnih energetskih tehnologija. Obnovljivi izvori energije nikada neće nestati za razliku od ostalih izvora energije, koji su konačni i koji će jednog dana biti potrošeni.

Dušan Jokanović, dekan FPM Trebinje slaže se da je ovo iskorak za iniciranje narednih sastanaka, koji će rezultirati posjetom trebinjskih studenata Novom Sadu, kao i apliciranje za zajedničke projekte na naučnom nivou ove dvije visokoškolske ustanove.

Na dobrom smo putu da osmislimo neke ideje koje FTN radi rutinski u osmišnjavanju novih metodlologija, izradi master radova i onih tema koje su danas aktuelne u privredi i na tržištu“, kaže Jokanović.

Profesori i studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada tokom dvodnevne posjete Trebinju posjetiće hidrocentrale Grančarevo i Gorica, kao i kulturno-istorijske spomenike u Trebinju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: