Uručeni sertifikati za 25 turističkih vodiča | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Uručeni sertifikati za 25 turističkih vodiča

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Herceg TV | Datum:10.05.2017.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović uručili su danas sertifikate za 25 turističkih vodiča iz Trebinja, Foče i Višegrada, koji su uspješno položili stručni ispit i zvanično stekli uvjerenje da se mogu baviti ovom djelatnošću na području Republike Srpske.

Prema riječima ministra Gluhakovića, riječ je o promociji druge grupe liceniranih turističkih vodiča, sa kojima će Republika Srpska dobiti osposobljen kadar za prezentovanje svojih turističkih ljepota, ali i spriječiti zloupotrebe turističkih agencija iz inostrastva – koje i na teritoriji Republike Srpske klijentima nude usluge vlastitih vodiča.

On je pojasnio da su po zakonu o turizmu samo sertifikovani vodiči Republike Srpske jedini koji mogu da tumače i promovišu njene turističke potencijale, te da svaki drugi angažman predstavlja zloupotrebu.

„Mi ćemo u saradnji sa Inspektoratom RS učiniti sve da spriječimo zloupotrebe agencija koje sa sobom dovode vodiče – da pričaju o Trebinju, u kojem ranije možda nikad nisu ni bili. Posebnu pažnju ćemo posvetiti Trebinju –  da od inpektorata imamo svakodnevno izvještavanje o ponašanju agencija koje dovode ture. Mi ćemo učiniti sve da ove poslove dobiju ovi mladi ljudi, a na jesen ćemo dobiti i povratnu informaciju – koliko su i gdje zaista bili angažovani“, naglasio je ministar Gluhaković.

Aleksandar Đurić, savjetnik u resornom ministarstvu i predsjednik komisije za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče, ističe da su 53 kandidata od ukupno 75 prijavljenih uspješno položili ispit, te da ministarstvo u saradnji sa inspekcijama planira rigorozne mjere protiv svih koji im „uvozom“ vodiča pokušaju uskratiti ekskluzivitet da tumače turističke potencijale na teritoriji Srpske.

„Obuka je podrazumijevala vrlo kompleksan i zahtjevan program – od turističke geografije, ustavnih pitanja, istorije, kulturnoistorijskog nasljeđa Srpske, vodičke službe, do praktičnog rada – čime su kandidati stekli zaista široka znanja. Mi smo ponosni na ovu generaciju turističkih vodiča koji mogu odgovoriti izazovima sve zahtjevnije turističke klijentele. Želimo da ti ovi mladi ljudi dobiju šansu da dokažu i pokažu stečena znanja“, pojasnio je Đurić.

Trebinje – jedini primorski grad u Srpskoj

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je izrazio nadu da će turistički vodiči stečenim znanjima i angažmanom dati značajan doprinos turističkim perspektivama  Trebinja.

Petrović je napomenuo da se, uz geografsku oslonjenost na Dubrovnik i Herceg Novi, turistički potencijal Trebinja temelji i na više započetih ili planiranih projekata – poput Grada sunca, grada na Crkvini i zatvorenog plivačkog kompleksa.

Trebinje se promoviše i kao grad kulture, a jedini je primorski grad Republike Srpske, pri čemu – od Ulcinja do Šibenika ne postoji atraktivnije primorsko zalađe od trebinjskog. Naša budućnost je isključivo turizam i sve naše grane privrede i poljoprivrede ćemo vezati za turizam“, naglasio je Petrović.

U Trebinju sertifikovano 16 turističkih vodiča

Uvođenju reda u ovu djelatnost sertifikacijom turističkih vodiča nada se i Svetlana Ninković, jedna od 16 kandidata iz Trebinja sa uspješno položenim stručnim ispitom, a od danas – i zvanično zvanjem turističkog vodiča.

„Mi kada pođemo do Dubrovnika bilo kakvu informaciju možemo klijentima saopštiti samo u autobusu, a vjerujte mi – na Pilama ne smijemo ni da progovorimo, jer će odmah doći inspektor koji će da nas kazni. Tako je i u Budvi, u Kotoru i u drugim gradovima, a samo je u Trebinju to mogao da radi ko hoće“, kaže Ninković.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: