Bilećani na hodočašću za manastir Ostrog | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bilećani na hodočašću za manastir Ostrog

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:09.05.2017.

Petnaestak mladih Bilećana, jutros rano je ispred sabornog hrama Sv Save u ovoj opštini krenulo pješice u manastir Ostrog. Dobili su blagoslov od lokalnog paroha sveštenika Danila Bora i laganim korakom krenuli kako bi se na slavu ovog manastira, Sv. Vasilija Ostroškog poklonili moštima ovog sveca. Jedan od organizatora Saša Radan kaže da ovo hodočašće polako prerasta u tradiciju, jer ova grupa ide već treću godinu za redom.

“Slučajno smo došli na ideju da krenemo pješice do ove velike svetinje, kada mogu oni iz udaljenijih opština zašto ne bi mogli i Bilećani. Svake godine nas je sve više, nadam se da će sljedeće biti još više” kaže Radan i dodaje da je planirano da pod Ostrog stignu jedanestog maja, prisustvuju noćnoj liturgiji, i u Manastiru pod pećinom dočekaju slavu Svetog Vasilija i poklone se moštima svetitelja.

Grupa će ići preko Vraćenovića, Vilusa, zatim Trubjele i Nikšića do Ostroga, za šta će im trebati dva dana hoda.

Bilećane ne brinu vremenski uslovi. Rame uz rame sa Bilećanima stale su i tri mlade dame, Vanja Sušić, Aleksandra Milović i Selda Ćapin, kojima hodočašće takođe nije prvi put. Iz iskustva kažu da je ovo pravi odmor za dušu, ali i umor za noge koji, kako kažu, uopšte nije bitan.

Planirano je da hodočasnici, krećući se stazama predaka, po nepristupačnom terenu i uz promjenljive vremenske uslove, isklešu svoju vjeru i da se 12. maja na Svetoj arhijerejskoj liturgiji poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Ovo je druga grupa hodočasnika koja je ove godine pod Ostrog krenula iz opštine s obale Bilećkog jezera.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: