Dijabetes u porastu: Među oboljelim veći broj djece | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dijabetes u porastu: Među oboljelim veći broj djece

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:07.05.2017.

Broj oboljelih od dijabetesa je u stalnom porastu, a među oboljelima je i veći broj djece školskog uzrasta.

„Na području Trebinja od dijabetesa je oboljelo oko 2.500 građana, među kojima je 14 djece do 15 godina, 29 djece do 18 godina, a najmlađe dijete ima tri godine“, istakla je Nada Bijedić, predsjednik Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica iz Trebinja.

Ovo udruženje je u saradnji sa Domom zdravlja danas u prostorijama Udruženja u naselju Tina građanima besplatno mjerili šećer u krvi i dijelili promotivni materijal, sa ciljem prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa.

Za najmlađe članove, Udruženje je obezbijedilo nove, preciznije i savremenije aparatiće, trakice, lancete, frižidere za inzuline, inzulinske igle za manje boli, kreme za njihove prstiće i prirodne zaslađivače.

Udruženje je za jednu slijepu osobu obezbijedilo aparat za mjerenje šećera u krvi sa govornom funkcijom.

Bijedićeva je dodala da su najčešći faktori rizika za dijabetes – gojaznost, nekretanje, visok krvni pritisak i holesterol, a da su uznemirujući znaci ove bolesti učestalo mokrenje, pojačan osjećaj žeđi i gladi, gubitak težine i koncentracije, umor i mnogi drugi simptomi.

„Moramo upozoriti na mjere prevencije, a to je fizička aktivnost na kojoj je glavni akcenat i pravilna ishrana sa kojom moramo početi već u djetinjstvu“, rekla je ona.

Bijedićeva je napomenula da Udruženje ima dobru saradnju sa Bolnicom i Domom zdravlja Trebinje, te apelovala na sve građane da dođu i besplatno izmjere vrijednosti šećera u krvi.

Četrnaestogodišnji Vaso Kraljević, koji ima dijabetes od svoje šeste godine, kaže da je navikao živjeti sa ovom bolešću.

„Naš život je težak. Dijabetes moram mjeriti od 4 do 6 puta na dan. Navikao sam se, zdrava ishrana i fizička aktivnost su najvažniji. Danas sam dobio aparat u obliku telefona za kontrolisanje dijabetesa, koji će mi olakšati odlazak na ekskurziju i mnogo mi znači“, istakao je Kraljević.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: