Trebinje: Obilježen Dan vatrogasaca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Obilježen Dan vatrogasaca

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.05.2017.

Povodom 4. maja, Dana vatrogasaca danas je u krugu bivše kasarne održan Dan otvorenih vrata.

Građani su imali priliku da vide vještine trebinjskih i lastvanskih vatrogasaca, opremu kojom raspolažu i vozila.

„Ovo je Dan otvorenih vrata za sve naše građane, ali posebno za naše mlade učenike sa željom da pokažemo da imamo dobru opremu, ljudstvo i da  smo spremni za narednu ljetnu sezonu. Naše ljudstvo i oprema mogu da odgovore svim zadacima. Od momenta poziva do dojave naša jedinica kreće za minut i dvadeset sekundi što je svjetski standard“, kaže Tripo Ćuk, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Ćuk dodaje da u svim vanrednim situacijama u pomoć pristižu i Civilna zaštita Grada Trebinja, Centar za gazdovanje kršom kao i Civilna zaštita HET-a, takođe, i dio rezervnog sastava koji se angažuje po pozivu, ali i dobrovoljci koji su spremni da pomognu.

„To je oko stotinu ljudi uvijek na raspolaganju. Smatram da ćemo kvalitetno odgovoriti požarnoj sezoni. U prošloj sezoni smo imali 528 intervencija, od čega najveći broj u avgustu mjesecu. Tada je izgorjelo najviše požarnih površina. Moram da podsjetim da je spektar zadataka puno širi od protivpožarne zaštite. Suština je da na sve vanredne situacije koje se dešavaju na prostoru našeg grada reaguju prvo vatrogasci“, dodaje Ćuk.

Dragan Paranos, starješina Vatrogasnog društva Lastva ističe da i ova jedinica fukncioniše dobro.

„Krajem godine smo dobili i novo vozilo sa svom pratećom opremom uz pomoć Vatrogasnog društva RS i Grada Trebinja. Prije mjesec dana smo nabavili još jedno vozilo za prevoz i dostavu vode na mjesto požara, uz pomoć saveza i opštine Krupa na Uni. Imamo deset profesionalnih vatrogasaca i oko dvadeset dobrovoljaca. Pokrivamo veliku teritoriju Grada Trebinja, od Perović mosta do dva granična prelaza i Hidroelektrane, skoro svu crnogoričnu šumu koja postoji na teritoriji Grada“, objasnio je Paranos.

Boško Mrkaić - vatrogasac već 11 godina.

„Sam posao vatrogasca je vid zadovoljstva kada pomognete nekom u teškoj situaciji. Samim tim što stavljate sebe u opasnost da bi nekom pomogli kasnije rezultira unutrašnjim zadovoljstvom. Za ovih jedanaest godina bilo je tu raznih intervencija od ulazaka u stanove, požara, udesa do poplava, teških, ali i finih situacija“,zaključio je Mrkaić.

Danu otvorenih vrata prisustvovali su i predsjednik i potpredsjednik skupštine Grada Trebinja, Dragoslav Banjak i Bojan Šapurić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: