Priznanja za trebinjske volontere Crvenog krsta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Priznanja za trebinjske volontere Crvenog krsta

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:12.04.2017.

Aleksandar Janković i Marko Savović nagrađeni su srebrenim znakom Crvenog krsta – priznanjem koje zaslužnim volonterima Crvenog krsta dodjeljuje republička organizacija ovog društva.

Priznanja su danas uručena na godišnjoj sjednici Skupštine Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje.

Alekandar Janković je priznanje dobio za 20 nabrojenih godina volonterskog rada u Crvenom krstu, prvenstveno kroz organizovanje i akcije mladih „crvenokrstaša“.

„Na početku je to bilo na osnivanju, afirmaciji ove vrste aktivizma i okupljanju mladih volontera, nakon čega se sve razvilo u veliki broj aktivnosti – podučavanja iz prve pomoći, zdravstvenu edukaciju, pomoć starim i iznemoglim… Kroz rad u Crvenom krstu imate osjećaj da nekome pomažete, ali, ustvari, koliko pomažete drugima – toliko pomažete i sebi, radite na svojoj ličnosti, karakteru, mnogo toga naučite, što vam kasnije pomaže kroz brojne životne izazove“, kaže Janković za Radio Trebinje.

Umjesto kafića ili kladionica i Marko Savović je odavno odlučio da svoje slobodno vrijeme posvećuje – zdravstvenom prosvećivanju mladih, pomaganju starim i iznemoglim, humanitarnim akcijama za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Nakon priznanja za najboljeg volontera Republike Srpske, srebreni znak Crvenog krsta uslijedio je za deceniju i po volonterskog staža.

„To je jedno veliko iskustvo. Kroz aktivnosti Crvenog krsta shvatiš da svoje slobodno vrijeme treba da posvetiš volontiranju, ne samo kroz Crveni krst, nego i druge organizacije koje na bilo koji način pomažu građanima i našoj zajednici. Ja sam kroz Crveni krst naučio mnogo toga što se ne uči ni u jednoj školi ili seminaru, a najvažnije je ono – da budem čovjek“, kaže Savović za Radio Trebinje.

Finansiranje društva i dalje hronički problem

Na godišnjoj sjednici Skupštine Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim pojednicima i privrednim kolektivima.

Usvojeni su i izvještaj o radu i finansijski izvještaj organizacije za prošlu godinu, koju će, uz brojne aktivnosti koje i ove godine nadmašuju skromni budžet – trebinjski Crveni krst pamtiti po velikom jubileju – 50 godina dobrovoljnog davalaštva krvi u Trebinju, te priznanju za najbolje volontersko društvo, kojim su u 2016. godini nagrađeni od Republičke organizacije Crvenog krsta.

Nedostatak novca, kako je naglašeno, i dalje ostaje hronični problem, čemu doprinose neusaglašenosti koliko i nepoštovanje normativa kojim je utvrđen načini finansiranja Crvenog krsta.

Prihode od obuke i polaganja prve pomoći za vozački ispit mogli bi doći u pitanje ukoliko se obavljanje ove djelatnosti dozvoli i drugim institucijama, a – kako je rečeno na sjednici – narednih dana biće ugovoreni sastanci sa upravama trebinjskim ustanova i organizacija kako bi se isposlovalo poštovanje i zakonske odredbe koja predviđa da 5% prihoda od prodatih ulaznica sa svih sportskih, kulturnih i drugih manifestacija mora biti uplaćeno ovoj organizaciji.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: