Godišnji samit hirurga RS: Trebinje okupilo 200 hirurga regiona | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Godišnji samit hirurga RS: Trebinje okupilo 200 hirurga regiona

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:08.04.2017.

U Trebinju se danas održava redovni godišnji samit hirurga Republike Srpske, u organizaciji Asocijacije hirurga RS i Hirurškog odjeljenja trebinjske Bolnice.

Oko 200 eminentnih i vrhunskih hirurga iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije prisustvuje današnjem seminaru, na kojem predavači govore o najrazličitijim temama iz oblasti hirurgije.

Dr Slobodan Prtilo, ispred Hirurškog odjeljenja Bolnice Trebinje, kaže da se ovakvi seminari održavaju dva do tri puta godišnje.

„Cilj seminara je da razmjenjujemo iskustva i probleme sa kojima se susrećemo u svakodnevnom radu sa pacijentima. Finansijski problemi su uvijek prisutni a mi hirurzi se trudimo da pratimo sva saznanja i tehnike koje su standardizovane u Evropi i u svijetu za dobrobit pacijenata i za naš profesionalan rad“, istakao je Prtilo.

Predsjednik Asocijacije hirurga RS i ljekar u Univerzitetskoj bolnici u Foči Radmil Marić kaže da je izuzetno zadovoljan odzivom velikog broja hirurga iz univerzitetskih centara i bolnica iz BiH i Srbije.

Dr Marić ističe da je jedan od ciljeva današnjeg skupa da se pokaže da hirurgija može da bude značajnija i da zauzme značajnije mjesto nego što je do sada zauzimala.

„To je problem i nadležnih institucija RS. Mislim da Ministarstvo zdravlja treba da posveti pažnju tome da se razvoj hirurgije unaprijedi kako u tehničkom, kadrovskom tako i u edukativnom smislu. Teme su iz svih oblasti hirurgije, počev od opšte, preko neuro do vaskularne hirurgije. Vrlo aktuelne teme koje će itekako biti korisne, kako hirurzima tako i doktorima porodične medicine koji su došli u značajnom broju“, priča dr Marić.

Stanje hirurgije u RS, prema njegovim riječima, je zadovoljavajuće, pogotovo kada je riječ o savremenim načinima liječenja, laproskopskoj hirurgiji.

Profesor Nebojša Stanković, predsjednik hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva, kaže da predavanje koje se danas održava u Trebinju ima izuzetne teme.

„Hirurzi vode računa o svojoj edukaciji, razmjenjujemo znanja i iskustva. Oni ne uče samo na svojim iskustvima, već i na iskustvima drugih. Na taj način možemo samo poboljšati liječenje naših pacijenata“, kaže dr Stanković.

Na pitanje kako bi ocijenio stanje hirurgije u RS – kaže da je pitanje izuzetno teško.

Hirurško liječenje pacijenata je izuzetno skupo. Zahtjeva pored znanja i umjeća hirurga – i tehnološku opremljenost. Koliko smo mi u prilici da pratimo savremene tokove direktno zavisi od toga koliko država izdvaja da bi nas opremila – da bi koristili modernu tehnologiju. Možda zvuči pomalo neobično, ali naši hirurzi su izuzetno edukovani i sposobni da mogu i tamo gdje ne postoji tehnološka opremljenost pruže pacijentima maksimum u datim okolnostima“, zaključio je dr Stanković.

Današnjem skupu koji se održava u Amfiteatru HET-a prisustvuju i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: