Dučićevi dani otvoreni naučnim skupom o poetici Milutina Bojića | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dučićevi dani otvoreni naučnim skupom o poetici Milutina Bojića

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:06.04.2017.

Naučnim skupom o poetici Milutina Bojića, u Trebinju su jutros počeo „Dučićev dan“, dvodnevna manifestacija posvećena najznamenitijem Trebinjcu i bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću.

Simpozijum, koji se po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umjetnost iz Beograda, u znaku je stogodišnjice od smrti pjesnika Milutina Bojića, a ove godine u dvije sesije – trebinjskoj i beogradskoj, poznavaoci Bojićevog pjesništva predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku, desetom u ediciji o srpskim pjesnicima koje institut realizuje u koprodukciji sa Gradom Trebinjem.

Svetlana Šeatović, rukovodilac edicije sa Instituta za književnost i umjetnost iz Beograda, podsjetila je da je pjesnik „Plave grobnice“ živio svega 25 godina, a iza sebe ostavio čak četiri toma sabranih dijela, pritom se pisanjem i aktivizmom nedosmisleno potvrđivao i kao „pesnik nacionalnog integriteta“.

„Zalagao se iz sve snage za oslobođenje svih Srba pod okupacijom – pre svega je mislio na delove Bosne, Hercegovine, Slavonije i Dalmacije. Zato ovaj skup ima i veliku simboličku vrednost – nije slučajno da smo u Trebinju, koji je i grad nacionalnog integriteta, a pritom u sebi sažima izuzetne kulturne vrednosti i ume da ih prepozna“, rekla je Šeatović.

Dugogodišnji rukovodilac ove edicije i član savjeta Dučićevih večeri poezije Jovan Delić istakao je da je rezultat saradnje naučnih radnika i Grada Trebinja „cijela jedna biblioteka monografiskih naučnih zbornika radova o poeziji i poetici srpskog pjesništva 20. vijeka“.

Delić kaže učesnici u projektu u Dučićev grad „ni ovoga puta nisu došli praznoruki“, već sa još jednom trebinjskom zadužbinom poeziji – zbornikom radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju „Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića“.

„Nema danas mjesta pod suncem, to više nije ni Šantićev Mostar, gdje je prirodnije, prikladnije i ljepše po prvi put predstaviti zbornik radova o Aleksi Šantiću, tek drugi ikada priređen, nego što je Dučićevo milo Trebinje“, kazao je Delić.

I ovogodišnji simpozijum otvorio je domaćin, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, istakavši da devet publikovanih zbornika potvrđuju da „sve što se na ovom skupu kaže – putuje u vječnost“.

Svaki ovakav susret, kaže Petrović, doživljava kao jedan od dragocjenih pokušaja da kao društvo i narod  raspravimo i dođemo do odgovora na brojne izazove koje je vrijeme izbaštinilo.

„Moram reći da žalim što sličnih naučnih skupova, što donose nove poglede pa i kolektivne sinteze, nemamo više i u drugim domenima. Zbog toga danas ovdje mogu da kažem – da ćemo ovakve skupove posebno njegovati i u okviru Dučićevih svetkovina i drugih projekata u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta – i svih onih skupova na kojima ćemo temeljiti Dučićev projekat Trebinja – grada kulture“, naglasio je Petrović.

Akademija u znaku Dučićevog laureata Gojka Đoga

Od 18 časova u Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova „Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa u Trebinju.

Program od 19:30 u Muzeju Hercegovine rezervisan je za izložbu „Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH“.

Drugi dan manifestacije, na Blagovijesti, počinje u 9 časova služenjem svete arhijerejske liturgije i pomena pjesniku u Hercegovačkoj Gračanici, gdje počivaju zemni ostaci Jovana Dučića. Kulturni centar biće domaćin izložbe akademskih slikara bivših studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje, čiji je otvaranje zakazano za 19:30.

Program završava svečanom akademijom „Veče laureata“, koja je ove godine posvećena pjesniku Gojku Đogu, dobitniku Dučićeve nagrade 2016. godine.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

Sporazum osnažuje saradnju

Grad Trebinje i Institut za književnost i umetnost iz Beograda osnažiće saradnju na zajedničkim projektima – sporazumom o naučno-kulturnoj i poslovnoj saradnji, koji su danas potpisali gradonačelnik Luka Petrović i Svetlana Šeatović, ispred ovog instituta.

Kako je pojasnio gradonačelnik Petrović, sporazum je potpisan u cilju integracije srpskog kulturnog prostora, podsticanja naučnih istraživanja književnog i umjetničkog stvaralaštva, učešća u podsticanju bibliotečke, izdavačke i drugih vidova saradnje, predstavljanja nacionalne kulture i nauke u zemlji i inostranstvu, učešće u organicaciji međunarodnih skupova, okruglih stolova i slično.

Potpisivanje sporazuma je način za ojačavanje specijalnih veza Republike Srpske i Srbije u domenu kulture“, rekao je Petrović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: