Podrška za povrat PDV-a za kupovinu prve stambene jedinice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Podrška za povrat PDV-a za kupovinu prve stambene jedinice

Izvor: Topportal | Datum:22.10.2024.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se predviđa povrat PDV-a državljanima BiH sa mjestom prebivališta u BiH za kupovinu prvog stana, odnosno objekta za stanovanje.

 


 
Zakon su predložili poslanici Sanja Vulić /SNSD/, Mia Karamehić-Abazović /NiP/, Saša Magazinović /SDP/, Sabina Ćudić /NS/ i Čedomir Stojanović /Srpski klub/.

Pravo na povrat PDV-a odnosilo bi se na uobičajenu kvadraturu od 40 metara kvadratnih za kupca i još dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog člana domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na povrat za kupovinu prvog stana.

Poslanici su danas u drugom čitanju usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se ujednačavaju prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama sa nosiocima pravosudnih funkcija, odnosno sudijama i tužiocima na nivou BiH.

Istovremeno se uvodi naknada za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sudijama i tužiocima.

Podršku je dobila i poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zahtijeva od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da Savjetu ministara BiH predloži smjenu zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Zorana Galića.

Na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma upućeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije ovog doma na Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović, kojim se predviđaju oštrije mjere za zaštitu imovine i bezbjednosti povratnika.

Poslanici su po hitnom postupku podržali Prijedlog dopune Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojima se Zajedničkoj administrativnoj komisiji daje u nadležnost provođenje procedure za izbor Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH, čije je sjedište u Istočnom Sarajevu.

Predstavnički dom na osnovu rang-liste koju je sačinila Zajedniča administrativna komisija Parlamentarne supštine BiH izabrao je i sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH.

U Komisiju su izabrani Dejan Ružić, DŽenan Šečerbajtarević, Ilma Mehić-Jusufbašić, Danijela Despotović, Slavka Alagić, Ljubomir Kuravica i Andreja Softić.

Predstavnički dom usvojio je prijedlog zaključka poslanika Šemsudina Mehmedovića povodom rasprave o materijalima Upravnog odbora BHRT-a, kao i izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a.

Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH /CIK/ u 2023. godini nije dobio podršku poslanika.

Usvojen je izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Parlamentarne skupštine BiH za 2023. godinu, kao i izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2023. godinu, čiji je podnosilac Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Predstavnički dom izabrao je DŽamnu Vranić za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i prihvatio ostavku Miroslava Janjića na članstvo u Odboru za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica je završena davanjem saglasnosti za ratifikaciju većeg broja međunarodnih ugovora.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: