Oboljelima od dijebetesa podijeljeni aparati za mjerenje šećera i trakice | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Oboljelima od dijebetesa podijeljeni aparati za mjerenje šećera i trakice

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:28.09.2024.

 

Oboljelima od dijebetesa večeras su u Trebinju podijeljeni aparati za mjerenje šećera i trakice u okviru projekta "Bolje traka, nego štaka" čiji je cilj rano otkrivanje ove bolesti.

 

Predsjednik Udruženja dijabetičara Nada Bijedić podsjetila je da se projekat sprovodi uz podršku grada i "Elektroprivrede Republike Srpske", koji su i do sada bili uz ovo udruženje, te pomogli da se osnuje savjetovalište gdje svaka oboljela osoba od dijabetesa može da se obrati za sve što im treba.

"Projekat `Bolje traka nego štaka` još nije završen. Vrijeme je da to privedemo kraju kako bismo imali uvid o broju oboljelih od dijabetesa tipa jedan i dva", navela je Bijedićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je da je grad Trebinje uvijek bio na raspolaganju kada je to bilo potrebno.

 

"U ovom slučaju to su bile trakice, a u prethodnom periodu uređaji koji nisu bili na našem tržištu, posebno za mlađu populaciju. Ti uređaji nabavljeni su zahvaljujući donaciji koju je grad obezbijedio. Od početka ove godine resorno ministarstvo je preuzelo obaveze za određene kategorije i sada koristim priliku da pozovem sve one koji ne mogu da apliciraju na ta sredstva, mi ćemo kao Grad da podržimo", rekao je Ćurić.

 

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović istakao je da je cilj da svi Trebinjci koji boluju od dijabetesa imaju besplatne trakice, te pozvao sve dijabetičare da se obrate ovom udruženju gdje mogu da ih dobiju.

 

"Udruženje okuplja nekoliko hiljada korisnika opreme potrebne za održavanja zdravlja osoba sa dijabetesom, a to su mjerni uređaji i trakice. U posljednjih nekoliko mjeseci obezbijedili smo 30.000 KM za trakice i oni sada imaju 60.000 trakica. To ljudima mnogo znači. To nije jedina akcija, jer oni imaju jedno pravo preko Fonda zdravstvenog osiguranja. Naravo, naš cilj je svi Trebinjci koji boluju od dijabetesa imaju besplatne trakice. I danas mogu da pozovem sve dijabetičare da se obrate ovom udruženju gdje mogu dobiti besplatne trakice", rekao je Petrović.

 

On je napomenuo i da su prostorije koje su u vlasništvu HET-a date na raspolaganje Udruženju dijabetičara.

 

Dragan Samardžić, koji je pet decenija dijabetičar, rekao je da su veoma značajne ovakve organizacije koje pomažu u liječenju.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: