Danas se proslavlja Mala Gospojina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Danas se proslavlja Mala Gospojina

Izvor: TrebinjeLive | Datum:21.09.2024.

Srpska pravoslavna crkva/SPC/ i vjernici slave danas Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obilježenih crvenim slovom.

Kao Marijini roditelji pominju se Joakim i Ana (od kojih se ni jedno ne pojavljuje u kanonskim jevanđeljima), bogati i pobožni hebrejski par koji je živio u Jerusalimu. Na njihovu veliku žalost, punih deset godina nisu mogli da imaju djecu.

Po tadašnjim običajima moglo se očekivati da će Joakim da uzme drugu, plodnu ženu, pa čak i da Anu otjera. Konačno, jednog dana, dok je Ana sjedala u vrtu ispod lovorovog drveta i sa sjetom posmatrala gnijezdo mladih vrabaca u krošnji, upoređujući svoj jalov život bez djece sa plodnošću ptica, iznenada joj se javio anđeo sa viješću da će ona začeti dijete o kome će se govoriti svuda po svijetu.

Tako je i bilo.

Nakon određenog vremena, Joakim i Ana dobili su kćerku kojoj su dali ime Marija.

U narodu se ovaj praznik svečari i uz živopisne običaje, posebno posvećene rađanju.

Kada je o prazniku vedro, vjeruje se da će nam se Sunce smiješiti i tokom jeseni, ali i zime.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: