Počeli Dani Srpske u Srbiji - jedinstvo odgovor na izazove i pritiske | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počeli Dani Srpske u Srbiji - jedinstvo odgovor na izazove i pritiske

Izvor: rtrs | Datum:21.09.2024.

U Beogradu je svečano otvorena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da srce Republike Srpske kuca za Srbiju, dodajući da ova manifestacija potvrđuje srpsko jedinstvo i jača veze između srpskog naroda sa obje strane Drine.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da ova manifestacija na najljepši, stvaralački način doprinosi najboljim odnosima Srpske i Srbije u vrijeme velikih pritisaka.

 

- Manifestacija je lijepi susret nas sa one sa nama sa ove strane Drine, ona nas okuplja i sabira i svojim programima podsjeća koliko je važno da budemo jedinstveni i sabrani i u toj vjeri njegujemo i čuvamo našu kulturu, našu tradiciju, naše običaje, naš srpski jezik, našu ćirilicu, našu vjeru pravoslavnu, naš identitet - rekao je on.

Cicović je istakao da je srpsko jedinstvo odgovor na sve izazove i pritiske.

- Drina je arterija srpskog zajedništva, jednog jezika i pisma, jedne vjere i molitve. S tom istinom u srcu ja vas sve još jednom pozdravljam i želim prijatno veče i radost u svim programima ovogodišnje manifestacije Dani Srpske u Srbiji. Živjela Republika Srpska, živjela Srbija, živio naš srpski narod ma gdje bio - naglasio je Cicović.

Potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Srbije Siniša Mali rekao je da je srpski nard, u borbi da preživi, stvorio svoju sigurnu kuću - Republiku Srpsku, dodajući da sa obje strane Drine živi isti narod sa istim željama.

Svetosavska crkva uvijek je bila i zauvijek i beskompromisno će stati uz svoj narod u Republici Srpskoj, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u poruci koju je na svečanom otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" pročitao vikarni episkop hvostanski Aleksej.

- Jedinstvo je naša žila kucavica koja čini da sveobuhvatni identitet počiva na jevanđelju Hristovom, čiji je aksiom želja da svi jedno budu. Sabornost svih naroda, pa tako i Srba, neretko je bivala na ispitu o čemu svedoči naša skorašnja istorija - poručio je patrijarh Porfirije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za javnu i kulturnu diplomatiju Srbije Arno Gujon, koji prisustvuje otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", poručio je večeras da je važno da se ponavlja da su Srbi jedinstveni, jer je to istina i odgovara političkoj, društvenoj, kulturnoj, istorijskoj i identitetskoj realnosti.

- To su vrijednosti koje moramo stalno da ističemo kako ih ne bismo zaboravili i kako drugi ne bi uspeli da nam nametnu svoje ideje i vrijednosti - rekao je Gujon za Srnu.

Prema njegovim riječima, jedinstvo Srba, gdje god da žive, izuzetno je važno i ogleda se i u saradnji i podršci koje Srbija i Srpska daju jedna drugoj.

Dani Srpske u Srbiji trajaće do 26. septembra, a osim Beograda, različite programske aktivnosti iz oblasti kulture, nauke, prosvjete i umjetnosti biće održane u još 11 gradova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: