U Trebinju zaposleno 14 -oro djece porodica poginulih boraca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju zaposleno 14 -oro djece porodica poginulih boraca

Izvor: Rejting/info Trebinje | Foto: Rejting/info Trebinje | Datum:20.09.2024.

 

U proteklih godinu dana, u Trebinju je zaposleno 14 -oro djece porodica poginulih boraca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u prostorijama Gradske boračke organizacije.

Ivan Koprivica, predsjednik Odbora porodica poginulih boraca je dodao da je na evidenciji Biroa za zapošljavanje još 35-oro djece iz ove kategorije.

 

„U sljedećem ciklusu, imamo obećanje i gradske uprave i javnih ustanova, da će raditi na rješavanju ovog problema i očekujemo da ćemo u budućnosti još djece zaposliti“, naveo je Koprivica.

Vlado Berak, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Grada Trebinja je naveo da se formiranje mjesnih boračkih organizacija pokazalo djelotvornim jer su, na njihove prijedloge, a uz pomoć gradske uprave, „Elektroprivrede RS“ i drugih preduzeća, pomogli pojedincima iz boračkih kategorija i ratnim vojnim invalidima u nabavci građevinskog i pčelarskog materijala, liječenju i kupovini lijekova te obezbjeđivanju prevoza.

„U prošloj godini smo obezbijedili uz pomoć HET-a i „Elektroprivrede RS“ prevoz za banjsko-klinička liječenja i preglede za svakog pripadnika boračkih kategorija koji nam se obratio, a obratilo nam se ukupno 24 korisnika. U ovoj godini, na javni poziv su se javila 42 nezaposlena demobilisana borca, od čega je zaposleno njih 15. Za pomoć oboljelim borcima, oboljelim članovima boračkih porodica, te za ostale vidove pomoći izdvojeno je 25.500 maraka. Odobrena je i pomoć za adaptaciju 11 kuća porodica boračkih kategorija“, podsjetio je Berak.

On je naveo da su počeli radovi na spomen-parku u naselju Gorica za poginule, nesrećno nastradale i umrle borce iz ove mjesne zajednice.

Brano Narančić, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida je rekao da u Trebinju ima 667 ratnih vojnih invalida, od prve do desete kategorije.

 

„Na birou za zapošljavanje su 24 ratna vojna invalida. Prema odluci Predsjedništa gradske boračke organizacije, a na prijedlog mjesnih boračkih organizacija, u prošloj godini, novčanu pomoć je dobilo 13 ratnih vojnih invalida. Zaposlena su dva ratna vojna invalida, te dvoje djece ratnih vojnih invalida, a jedno je u rješavanju“, pojasnio je Narančić.

 

Pero Vuković, predsjednik Skupštine gradske boračke organizacije je naveo da Boračka organizacija sarađuje sa 18 mjesnih odbora koje dostavljaju zahtjeve za brojne vidove pomoći.

 

„U proteklom periodu smo radili na tome da kroz razne vidove pomoći pomognemo borcima i stvorimo im što bolje uslove za život. Imamo odličnu saradnju sa gradskom upravom i trebinjskim javnim preduzećima, bez čije pomoći ne bi mogli da realizujemo mnoge zahtjeve“, rekao je Vuković.

Na konferenciji je bio i Miodrag Novokmet, načelnik Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu Grada Trebinja, koji je podsjetio šta je od programa i aktivnosti realizovano u proteklom periodu. On je dodao da Grad Trebinje provodi sedam programa za ove kategorije.

 

„To su subvencije za samozapošljavanje, grant boračkim kategorijama, adaptacija stambenih jedinica roditeljima i suprugama poginulih boraca, novčana naknada nezaposelinim demobilisanim borcima prve, druge i treće kategorije, novčana naknada suprugama umrlih boraca, jednokratne novčane pomoći i prevoz i smještaj boraca koji se upućuju na pregled u zdravstvene centre“, naveo je Novokmet.

 

On je istakao da Grad Trebinje godišnje za boračke kategorije izdvaja oko 510. 000 maraka te da u svojoj evidenciji imaju 5.390 kategorisanih boraca, od čega 4.871 borac ostvaruje pravo na mjesečni borački dodatak, dok sedam boraca to još uvijek čini na godišnjem nivou.

 

Od septembra prošle godine, navodi Novokmet, 2.570 novih lica, koji su bili u zoni ratnih dejstava, ostvaruje pravo na borački dodatak.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: