Trebinjskoj publici prikazani najbolji radovi bosanskohercegovačkih fotografa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjskoj publici prikazani najbolji radovi bosanskohercegovačkih fotografa

Izvor: radio trebinje | Datum:26.07.2024.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je tradicionalna izložba „Foto BiH 2024.“, na kojoj su prikazane najbolje umjetničke fotografije u BiH za ovu godinu, a selektor izložbe je bio Radoje Elez.

Fotografija Vladimira Tadića osvojila je prvu nagradu za monohrom fotografiju, dok je najbolji u kolor fotografiji bio Damir Boras.

U kolor fotografiji drugo mjesto pripalo je Marijani Miletić Hajrović, a treće Milki Risović, dok je kod monohroma drugo mjesto pripalo Stanislavu Ljakiću, a treće Dinu Hadžiderviševiću.

Slavenko Vukasović, izvršni direktor Foto-kino kluba Trebinje koji je organizator ove izložbe, rekao je da je ove godine na konkurs prijavljeno više učesnika nego prethodnih godina, tačnije 53 autora sa 450 fotografija, od čega su selektovane 73 kolor i 74 monohrom fotografije.

„Nagrade nisu materijalnog karaktera, ali fotografi koji se bave umjetničkom fotografijom na ovakvim i sličnim izložbama sakupljaju bodove, na osnovu kojih dobijaju zvanja u fotografskoj struci u smislu majstora fotofrafije, kandidata za majstora, prvu, drugu i treću klasu, tako da je ova izložba jako prestižna”, naveo je Vukasović.

Marijana Miletić Hajrović, nagrađena Trebinjka je istakla da je kroz rad „Metafizika identiteta“ pokušala podsjetiti koliko je bitno približiti se sebi na nježan i suptilan način.

„Ja se uglavnom bavim konceptualnom umjetnošću i iza većine mojih radova stoji jedna sadržajna ideja i koncept, sa dubljim smislom koji prolazi kroz slojevit proces rada. Fotografija koja je večeras nagrađena simbolizuje slojevitost ljudske ličnosti i konflikt spoljašnjeg izgleda i unutrašnje stvarnosti. Kroz ovaj rad sam pokušala prikazati kako se mi lako prilagođavamo i mijenjamo svoju ličnost pod uticajem spoljašnjih faktora“, rekla je ona.

 

Izložbu je otvorila Slađana Skoćajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, koja je rekla da će iduće godine grad finansirati dolazak svih nagrađenih umjetnika iz cijele Bosne i Hercegovine u Trebinje na izložbu.

„Ova izložba je veoma kvalitetna i redovna, nikada nije prekidana. Mislim da bi trebalo promijeniti naziv u 'Izložba najboljih fotografija', jer to zaista i jeste. Posjetioci će već sutra moći prisustvovati stručnom vođenju kroz izložbu, gdje će im autori objasniti ideje i sistem izrade fotografija. Već u subotu, Foto-kino klub organizuje svoju tradicionalnu izložbu pozorišne fotografije u Kulturnom centru. Zadovoljstvo nam je što je ova izložba večeras u našem gradu, jer Trebinje jeste, čini mi se, najinspirativniji grad za stvaranje umjetnicima“, kazala je Skočajić.

Organizator izložbe je Foto-kino klub Trebinje u saradnji sa Muzejom Hercegovine u Trebinju, a a izložba se realizuje u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: