U Muzeju Hercegovine otvorena izložba povodom 110 godina od početka Prvog svjetskog rata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba povodom 110 godina od početka Prvog svjetskog rata

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.07.2024.

Povodom 110 godina od početka Prvog svjetskog rata, danas je u Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena izložba kopija originalnih dokumenata - austrougarskog Ultimatuma Srbiji, koncept Odgovora Vlade Kraljevine Srbije na Ultimatum i Telegram objave rata.

Direktor trebinjskog Muzeja Ivana Grujić je rekla da su kroz ova dokumenta javnosti predstavljeni poslednji dani „Julske krizeˮ.

„S obzirom na to da je na današnji dan prije 110 godina, Austrougarska poslala Ultimatum Srbiji, na inicijativu Nikole Selakovića, ministra kulture Republike Srbije i Željke Stojičić, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, danas je sinhronizovano u 9 časova u preko 20 gradova u Srbiji i pet gradova u Republici Srpskoj - Banjaluci, Doboju, Zvorniku, Foči i Trebinju otvorena ova mala postavka, kako bismo pokazali jedinstvo srpskog naroda“, kazala je Grujić.

Ona je dodala da se originalni dokumenti čuvaju u Državnom arhivu Srbije u Beogradu.

„Kao što vidite, ovdje su izložene tri kopije originalnih dokumenata, 23. jula je stigao Ultimatum Srbiji, 25. jula koncept Odgovora Vlade Kraljevine Srbije na Ultimatum i Telegram objave rata koji je bio 28. jula. Izlaganjem ovih dokumenata, koji su neposredno prethodili jednom od najvećih svjetskih sukoba u istoriji čovječanstva, posjetioci će imati priliku da vide odlučnost Austrougarske da objavi rat Srbiji, napore Kraljevine Srbije da izbjegne sukob istovremeno čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet, kao i samu objavu rata koji je u potpunosti izmjenio poredak i sliku do tada poznatog svijeta“, kaže Grujić.

Ona je istakla da su se na ovaj način nadovezali na Svesrpski sabor, te da ministarstva kultura Srbije i Srpske nastavljajuju davno započeti posao na pokazivanju kulturno-istorijskog i duhovnog jedinstva srpskog naroda.

Izložbu su organizovali Državni arhiv Srbije, Arhiv Republike Srpske – kancelarija u Trebinju i Muzej Hercegovine u Trebinju, a posjetiocima će biti dostupna do 28. jula.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: