Kopije austrougarskog Ultimatuma Srbiji, odgovor Vlade Srbije i Telegram objave rata od sutra u Muzeju Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kopije austrougarskog Ultimatuma Srbiji, odgovor Vlade Srbije i Telegram objave rata od sutra u Muzeju Hercegovine

Izvor: radio Trebinje | Datum:23.07.2024.

Na inicijativu Nikole Selakovića, ministra kulture Republike Srbije i Željke Stojičić, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Državni arhiv Srbije, Arhiv Republike Srpske – kancelarija u Trebinju i Muzej Hercegovine u Trebinju izložiće povodom 110 godina od početka Prvog svjetskog rata kopije originalnih dokumenata: austrougarskog Ultimatuma Srbiji, koncept Odgovora Vlade Kraljevine Srbije na Ultimatum i Telegram objave rata. Izložbena postavka će biti otvorena za javnost u Muzeju Hercegovine u Trebinju u utorak 23. jula 2024. u 9 časova. Ovi originalni dokumenti čuvaju se u Državnom arhivu Srbije u Beogradu.

Izlaganjem tri dokumenta koji su neposredno prethodili jednom od najvećih svjetskih sukoba u istoriji čovječanstva, posjetioci će imati priliku da vide odlučnost Austrougarske da objavi rat Srbiji, napore Kraljevine Srbije da izbjegne sukob istovremeno čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet, kao i samu objavu rata koji je u potpunosti izmjenio poredak i sliku do tada poznatog svijeta.

Javnosti će biti predstavljeni poslednji dani „Julske krizeˮ kroz dokumenta, od Ultimatuma 23. jula, preko koncepta Odgovora srpske Vlade 25. jula, do Telegrama primljenog 28. jula 1914. godine kojim je zvanično počeo dugo pripremani rat. Telegram je 2015. godine, na prijedlog Državnog arhiva Srbije, upisan u UNESKOV registar kulturne dokumentarne baštine univerzalnog značaja „Pamćenje svijetaˮ.

U obilježavanje 110 godina od početka Prvog svjetskog rata uključilo se preko 20 gradova u Srbiji i pet gradova u Republici Srpskoj: Banjaluka, Doboj, Zvornik, Foča i Trebinje.

Izložba će biti dostupna posjetiocima do 28. jula.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: