OMAŽ GORANU BULAJIĆU: Festival se sjetio jednog od svojih obnovitelja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

OMAŽ GORANU BULAJIĆU: Festival se sjetio jednog od svojih obnovitelja

Izvor: RADIO TREBINJE | Datum:21.07.2024.

Uoči otvaranja 67. Festivala festivala, smotre najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije regiona, večeras je u Kulturnom centru priređen omaž preminulom crnogorskom reditelju i dramaturgu Goranu Bulajiću, jednom od obnovitelja manifestacije i članu Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

Na voljenog kolegu i pozorišnog znalca izuzetnog autoriteta, zajedničke godine festivalskih druženja u Trebinju i njegov stvaralački trag u dramskoj umjetnosti Crne Gore i regiona podsjetili su članovi Umjetničkog savjeta festivala Slobodan Vujović, Slobodan Radović i Zoran Đerić, reditelj Dragan Koprivica i glumac Dobrilo Čvorović.

„Goran ostaje u našim sjećanjima kao erudita, znalac hiljadu poslova u kulturi, odmjeren i gospodstven, vazda spreman da sasluša sabesjednika, i u dobroj namjeri iznese svoja nepresušna iskustva i znanja, zbog čega su ga voljeli kulturni poslenici širom Balkana. Nesujetan i blagorodan, od ogromne koristi bio je za Crnu Goru i region“, poručio je reditelj Dragan Koprivica.


Omažu su prisustvovali i članovi porodice Gorana Bulajića – brat Strahinja, kćerke Tamara i Katarina i bratić Bogdan.
„Ovo veče bilo je veoma emotivno i za mene i za njegovu djecu. Drago mi je što sam večeras ovdje i što su se sjetili da organizuju ovo veče njemu posvećeno. Zato želim da se zahvalim organizatorima i ovom festivalu, na koji je moj brat uvijek rado dolazio i učestvovao u njegovom radu – i vraćao se uvijek prepun izuzetnih utisaka o festivalu, o Trebinju i njegovim ljudima, kolegama i pozorištima koja su ovdje dolazila“, kazao je novinarima Goranov brat Strahinja Bulajić.
U bioskopu Kulturnog centra prikazan je i film „Sjećanje na Gorana“, koji je rađen po scenariju Janka Jelića a u produkciji Nikšićkog pozorišta.

Potom je u pozorišnoj sali glumac Vojo Krivokapić izveo monodramu „Bizmismen“, koju je još prije 30 godina režirao Goran Bulajić, po tekstu Miodraga Karadžića.

 

Nagrađivana monodrama, koja je igrana više od 120 puta širom regiona, na humorističan način predstavlja doživljaje Crnogorca koji, saznaviši da mu je sin postao „bizmismen“, odlazi u daleki grad.

Tokom duge karijere Goran Bulajić je režirao više od 70 pozorišnih komada širom Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije, kao i više televizijskih drama.

Radio je kao rukovodilac Dramskog studija u Nikšiću, bio odgovorni urednik Umjetničkog progama Televizije Crne Gore, direktor Dječijeg pozorišta u Podgorici, predsjednik Upravnog odbora RTCG-a, predavač na Filozofskom fakultetu, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu, umjetnički direktor Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću. Od 1999. bio je profesionalno angažovan kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu, a na proslavi 70. godišnjice dobio je status doživotnog člana te teatarske kuće.

MLADI KREATIVCI IZ ZAGREBA OTVARAJU FESTIVAL

Festival festivala sutra će, od 20 časova i 30 minuta, svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta manifestacije Mirko Ćurić, nakon čega će biti izvedena prva takmičarska predstava - mjuzikl „Aladin“ Dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, u dramatizaciji i režiji Kristine Jakšić Balaž.

Ostvarenje ansambla iz Zagreba nagrađeno je gran-prijem za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem 64. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama.

Do subote 27. jula, na sceni Kulturnog centra Trebinje, biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Tetova („Dječak u prugastoj pidžami“), Pljevalja („Boing – Boing“), Trebinja („Orkestar Titanik“), Kisača („Smetovi“), Beograda („Let iznad kukavičjeg gnezda“) i Zvornika („Jaaao, Milenko!“).

Sve predstave počinju u 20:30 časova, a ulaz je slobodan.

Opširnije o festivalskim dešavanjima čitajte na našoj stranici FESTIVAL FESTIVALA 2024.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: