Novi smjer povećao zainteresovanost za Fakultet za proizvodnju i menadžment | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Novi smjer povećao zainteresovanost za Fakultet za proizvodnju i menadžment

Izvor: radio Trebinje | Datum:01.07.2024.

Na visokoškolskim ustanovama u RS danas se polažu prijemni ispiti za upis u prvu godinu studija, a ovi ispiti polagani su i na tri fakulteta u Trebinju, koja rade u sastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Veći broj zaintersovanih ove godine bilježe Fakutet za proizvodnju i menadžment i Akademija likovnih umjetnosti.

Dušan Jokanović, prodekan za nastavu i studentska pitanja na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje, kaže da je većem interesovanju svršenih srednjoškolaca doprinijela promocija ove visokoškolske ustanove i otvaranje novog smjera: inženjerstvo inforamcionih sistema i tehnologija.

„Više od polovine prijavljenih se opredjelilo za novi studijski program, iako ni broj zaintersovanih za ostala dva smjera: industrijski menadžment i industrijsko inženjerstvo za energetiku nije opao. Nakon prvog upisnog roka ostaće oko 40 odsto od ukupnog broja slobodnih mjesta na novom studijsko programu i do 60 odsto na druga dva smjera“, ističe Jokanović.

Na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti u prvom upisnom roku prijavilo se 18 kandidata, a među zainteresovanim stranim državljanima je i jedna Čehinja.

Prema riječima dekana Veselina Brkovića, broj prijava je približan onom rekordnom od prije dvije godine, a na ovoj visokoškolskoj ustanovim planiran je upis ukupno 16 brucoša, po šest koji će se finansirati iz budžeta i samofinasirati i četiri strana državljana.

Prijemni ispit Akademiji likovnih umjetnosti traje dva dana.

U prvom upisnom roku na trebinjski odsjek Poljoprivrednog fakulteta, studijski program agromediteranska proizvodnja, prijavljeno je 14 kandidata, a mjesta ima za 20 studenata prve godine koji se finansiraju iz budžeta.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: