’FILOLOŠKA MISAO VUKA KARADŽIĆA’ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

’FILOLOŠKA MISAO VUKA KARADŽIĆA’

Izvor: Radio Trebinje | Datum:01.06.2024.

Povodom proslave Svetih Ćirila i Metodija, i 10 godina rada, Udruženje ’Ćirilica’ i Narodna biblioteka Trebinje priredili su predavanje povodom 210 godina od početka izdavačkog rada Vuka Stefanovića Karadžića, na temu ’FILOLOŠKA MISAO VUKA KARADŽIĆA’.

O ovoj temi besjedio je prof. dr Duško Pevulja sa Filološkog fakulteta u Banjaluci.

’Ako se pitamo da li mi dosljedno poštujemo misao Vukovu, odgovor je ne- to samo paradno radimo. Sjetimo ih se na jedan dan ali suštinski njegovu misao ne slijedimo i naš jezik je itekako ugrožen’, rekao je profesor Pevulja.

Dva su jubileja ove godine vezana za Vuka Karadžića, prvi je objavljivanje njegove prve knjige prije 210 godina, a drugi upokojenje Vuka Karadžića koje se dogodilo 1854. godine.

’Sve ovo vrijeme, naročito od raspada eks Jugoslavije, misao i d‌jelo Vuka Karadžića su neprestano aktuelni. Interesantno je da još od vremena Vuka Karadžića jezik i nacionalni identitet su neprestano ugrožavani i veoma je i važno da se vratimo Vukovom d‌jelu i naučnim principima koje je u svom radu koristio’, rekao je profesor Pevulja.

Večeras su ujedno predstavljeni su likovni i kaligrafski radovi učenika ’U svjetlosti princa’ koji učestvuju u programu ’Naum’ kojim su sepredstavili, osim učenika Tehničke škole učestvovalo i pet talentovanih i darovitih učenika Osnovne škole ’Vuk Karadžić’.

Program ’Naum’ je program na kome radi Društvo psihologa Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.To je program za rad sa potencijalno talentovanom i darovitom djecom u školama Republike Srpske, rekla je vjeroučitaljica Žanela Pažin. U prigodnom programu učestvovali su i učenici Muzičke škole Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: